8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

insan Hakları Sempozyumu'na ilgi büyük

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle düzenlenen ’Uluslararası İnsan Hakları Sempozyumu" sona erdi.

Konusunda uzman yaklaşık 30 konuşmacının katıldığı ve 2 gün süren sempozyuma bin 200’e yakın dinleyici katıldı. Gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu’nun başkanlığını yaptığı son günkü oturumlarda, uluslararası sistem ve insan hakları ve insan haklarının geleceği uzmanlar tarafından masaya yatırıldı. 2 gün süresince tartışılan konuları ve sempozyumun genel değerlendirme konuşmasını yapan Mazlum-Der Eski Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, uluslararası çapta böyle bir sempozyum düzenleyen Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Ensaroğulu’nun okuduğu değerlendirme metninde, uyum kanunları başta olmak üzere son iki yılda yapılan düzenlemelerin, Türkiye’de demokrasinin geliştirilmesi, insan hakları standartlarının yükseltilmesi bakımından olumlu olmakla beraber, sorunların çözümü açısından yetersiz olduğu, pek çok değişiklik yapılmasına rağmen 1982 Anayasası’nın insan haklarının önündeki engel teşkil ettiği belirtildi.

Sempozyumda, insan haklarının geliştirilmesi için anayasa başta olmak üzere pek çok kanunun yeniden hazırlanması veya köklü değişikliklere gidilmesine ihtiyaç olduğu ifade edildi. AB üyesi ülkelerde yaşanan insan hakları ihlallerine de dikkat çekilen değerlendirmede, tam demokrasinin gerçekleştirilmesinde merkezi yönetimlerin zayıflatılarak mahalli idarelerin güçlendirilmesinin özel önem taşıdığı vurgulandı. Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, sempozyumun, çok ağır bedeller ödemek pahasına bugüne kadar gelen, insanlık tarihi boyunca da sürecek olan dünya insan hakları hareketine mütevazı bir katkı olmasını diledi. Şahin, "Bu sempozyumdan sonra hiçbirimiz insan hakları meselesine sırtımızı dönemeyeceğiz. Çünkü buna hakkımızın olmadığını şimdi daha iyi biliyoruz. Öyleyse bundan sonra işbirliğimizi sürdürmek ve insan hakları mücadelesini daha iyi noktalara taşımak boyunuzun borcudur. İnanıyorum ki bugün sorumluluğumuz dünden daha fazladır. Çünkü bu iki gün boyunca hepimiz daha çok şey öğrendik. Bu öğrendiklerimiz hepimize daha fazla sorumluluk yüklüyor" dedi.

bursa
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 13:59:43
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 15:34:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?