8
Ocak
2025
Çarşamba
BURSA

İTSO'da ekonomik kriz konferansı

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) üyelerine küresel krizde işletmelerin alması gereken tedbirler hakkında konferans veren Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ceylan, bu dönemde herkesin gemisini batırmamaya uğraştığını söyledi. 

Krizin dünya çapında etkili olduğunu ve Türkiye'nin henüz tam olarak hissetmediğini belirten Prof. Dr. Ceylan, "Krizin yol açacağı olumsuzluklar kadar sağlayacağı fırsatlar da var. Kriz dönemini sadece hayatta kalma dönemi olarak düşünmeyin, işletmenizi başarıya taşımak için yenilik yapın" dedi. 

Kriz dönemlerinde sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için, ekonominin geneline bakılması gerektiğini, krizin en büyük tehlikesinin işsizlik olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ceylan, "Kriz demek 'yok olmak' demek değildir. Ekonomiyi bir okyanus olarak düşünün. Sizin işletmeniz bu okyanusta bir gemidir. Kriz ise fırtınadır. İşletmeler şimdi fırtına ile mücadele ediyor. Herkes güvenli bir liman arıyor ve gemisini batırmamaya çalışıyor. Hiçbir fırtına kalıcı değildir, bu fırtına geçecek ve ardından başka fırtınalar çıkacak" diye konuştu. 

Yaşanan krizden çıkmak için her sektörün ve her işletmenin kendine özgü tedbirleri olduğunu kaydeden Ceylan, "Bir işletmenin mevcudiyetini sürdürmesi için elinizde sağlıklı veriler olmalı. Tahminlerinizi ezbere değil verilere göre yapmalısınız. Bunun için danışmanlık hizmeti almanız da gerekir. Kriz komitesi kurun. İşletme içinde sağlıklı bir iletişiminiz olmalı. Yenilikçi bir yaklaşım sergilemelisiniz. İşletmenize özgü çözümler bulmalısınız. Koyduğunuz hedefler gerçekçi olmalı. Borçlarınızı azaltıp öz sermayenizi arttırmalısınız. İşletmenizde yenilenmeye, eğitime, ihracata ve fuarlara katılmaya önem verin. Büyümeyi bildiğiniz gibi küçülmeyi de bilmelisiniz. Yeni ortak alımı ve birleşme ile daha dinamik bir yapıya bürünebilirsiniz" diye tavsiyelerde bulundu. 

Kriz dönemlerinde işletme sahiplerinin ve yöneticilerinin moralinin yüksek olmasının çok önemli olduğunu da belirten Prof. Dr. Ceylan, "Kafalar karışık olmamalıdır. Kafanız karışsa bile güvendiğiniz kimselerin dışında bunu kimse ile paylaşmayın" uyarısında bulundu. 

Ceylan, kriz dönemlerinde, maliyetleri düşürüp verimliliği arttırmanın, işletme sermayesi yönetimine daha fazla zaman ayırmanın, finansal verileri etkili kullanmanın, stok devir hızını arttırmanın, alacak tahsil süresini kısaltmanın önemine işaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 13:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?