Dünya genelinde herhangi bir standardı bulunmayan kar paletlerine, Türkiye'de yeni bir standart geliyor.
Bursa'da faaliyet gösteren bir kauçuk firmasının yaptığı başvuru üzerine, Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) kar paletleri konusunda bir laboratuar kurulması kararlaştırıldı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), şu anda yol haritası çizilen laboratuarda yapılacak tüm çalışmaları standart olarak kabul edeceğini ve onaylayacağını bildirdi. Bundan sonra Türkiye'ye girmek isteyen tüm kar paletleri, kurulacak laboratuarda yapılacak test sonuçlarına göre pazardaki yerini alabilecek.
Bursa'da 1973 yılından beri faaliyet gösteren ve polüretan kar paletleri üretiminde lider konumda bulunan Plaskal Plastik Sanayi şirketi, Rusya'ya gerçekleştirmek istediği ihracatta 'standart' sorunuyla karşılaştı. Rusya, dünya genelinde standardı bulunmayan kar paletlerini ancak bir üniversitenin onayından sonra alabileceğini aktardı. Bunun üzerine firma, Uludağ Üniversitesi'ne müracaat etti. Üniversite yetkilileri, bu uygulamanın bir laboratuar kurulması sonrasında gerçekleşebileceğini bildirdi. Firma da finansmanını üstlenerek, üniversiteyle ortaklaşa laboratuar kurmak için düğmeye bastı. Şu anda yol haritası çizilen laboratuar kurma çalışmalarının bu yıl içerisinde sonuçlanacağı ve aynı yıl hizmet vermeye başlayacağı kaydedildi.
Bu arada, TSE'den yapılan açıklamada, UÜ bünyesinde kurulacak laboratuarda yapılacak çalışmaların standart olarak kabul edileceği ve onaylanacağı bildirildi.
Konu hakkında bilgiler veren Plaskal Plastik Sanayi şirketinin sahibi Hakan Efe, 1973 yılından beri üretim yaptıklarını ve dünyanın çeşitli ülkelerine dış satım gerçekleştirdiklerini belirterek, Rusya ile olan ihracat bağlantısında standart sorunuyla karşılaştıklarını bildirdi. Rusya'nın bir üniversitenin onaylaması durumunda ithalat yapabileceğini ifade ettiğini ve bunun üzerine konuyu UÜ yetkililerine aktardıklarını ifade eden Efe, "Üniversite yetkilileri bize, bu uygulamanın ancak kurulacak bir laboratuar sonucunda gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Bunun üzerine finansmanını karşılayarak, üniversite bünyesinde laboratuar kurma çalışmalarına başladık. Şu anda yol haritası çizilen ve UÜ'den 2 profesörün eşlik ettiği çalışmanın 2007 yılı içerisinde sonuçlanacağını ve aynı yıl hizmet vermeye başlayacağını tahmin ediyoruz. Bundan sonra Türkiye'ye girecek tüm kar paletleri, UÜ bünyesinde kuracağımız laboratuarda yapılacak testlerden sonra pazardaki yerini alabilecek. TSE de yaptığımız tüm çalışmaları standart olarak kabul edecek ve onaylayacak" dedi.
Bursa'da 1973 yılından beri faaliyet gösteren, 1995 yılında polüretanlı üretime geçen ve 2001 yılından bu yana AR-GE çalışmalarına ağırlık veren, bu yönde üretim yapan Plaskal Plastik Sanayii, şu anda Power S.U.V, Power Truck, Power Plus, Power, Performance, Classic ve Basic isimli 7 farklı modelde kar paleti üretiyor. Üretilen modeller, ağır ticari araçlardan binek otomobillere, midibüslerden ciplere kadar onlarca farklı araca uygulanabiliyor. Midi Truck isimli 8. modeli önümüzdeki hafta piyasaya sürecek olan şirket, Türkiye piyasasını yönlendiriyor. ISO 9001-2000 belgeleriyle çalışan firma, tüm ürünlerini bünyesinde bulundurduğu mühendisleri vasıtasıyla tasarlıyor.
İHA
Yayın Tarihi :
7 Ocak 2007 Pazar 12:28:14