Çocukların ağzındaki yaralar ve aftlar için kullanılan karadut şurubu, gribal enfeksiyonların arttığı kış günlerinde bademciklerdeki şişliklerin indirilmesinde de kullanılıyor. Tabii antibiyotikler arasında sayılan karadut şerbeti, yaz aylarındaki şifalı dutların şekerle kaynatılması ile elde ediliyor.
Bursa'da kestane şekerinin ilk imalatçılarından olan Rasim Öztat'ın torunları tarafından halen Atatürk Caddesi Ulucami yanındaki pastanede imal edilmeye devam eden kara dut şerbeti, özellikle çocukların ağzında çıkan, aft gibi yaraları çok kısa sürede iyileştiriyor. Güzel kokusu ve çocukların ret etmedikleri lezzeti ile, annelerin en önemli naturel antibiyotiklerinden olan kara dut şurubu, havaların soğuması ile birlikte gribal enfeksiyonlarda da kullanılmaya başlandı.
Özellikle vücudun ilk savunma noktası olan bademciklerde meydana gelen şişlikler özellikle çocukları son derece rahatsız ediyor. Bu şişliklerin indirilmesinde normal ilaç tedavisinin yanı sıra, birçok eski ailenin kullanmayı sürdürdüğü karadut şerbeti, 2-3 gün içerisinde etkili olarak boğazları rahatlatıyor.
Eskiden her evde bulundurulan kara dut şurupları günümüzde, eski şifa unsurlarını bilen aileler tarafından tüketilmeye devam ediyor.