Bursa'da düzenlenen 41. Keles Kocayayla Şenliği, yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla coşkulu şekilde kutlandı. Osmanlı Yörükleri'nin 700 yıllık geleneği olan kağnıyla gelin alma töreniyle başlayan şenlik, renkli görüntülere sahne oldu.
Şenliklere Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa milletvekilleri ve çok sayıda İl Genel Meclis üyesinni yanı sıra Kazakistan'ın Keles kentinden gelen Keles Belediye Başkanı Kocabey Kanayev, İlçe Kadın Kolu Başkanı Leskül Osmanalıyeva ve yerel sanatçı İbrahim Cakıpbek katıldı.
Her iki Keles'in belediye başkanları Mustafa Bektaş ve Kocabey Kanayev, temsili gelin alma töreninde kağnı arabasından gelini indirdi. Dostluk mesajları veren her iki belediye başkanı, daha sonra birbirlerine yöreye ait özel kıyafetler giydirdi. Kocabey, Mustafa Bektaş'a nazik davetinden dolayı teşekkür ederek, bu tür düğünlerin her zaman sürmesini diledi. Bektaş ise, Keles kültürünü Kocayayla'da birleştirdiklerini ve dostluklarının ileride devam edeceğini söyledi.
Bursa Mehter Takımı'nın konserinin ardından Dursunbey-Tavşanlı ve Keles Halk Oyunları ekiplerinin yanı sıra Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi Yesevi Sanat Topluluğu'nun gösterileri ilgiyle izlendi.
Sunuculuğunu İkbal Gürpınar'ın yaptığı programda Türk pop müziğinin yeni isimlerinden İrem'in şarkılarıyla coşan izleyiciler, Türk Halk Müziği'nin sevilen sanatçısı Turgay Başyayla ile keyifli dakikalar yaşadı. Daha sonra konfetiler arasında sahneye çıkan Muazzez Ersoy, şölene katılanları söylediği şarkılarla mest etti.
Türk Sanat Müziği'nin sevilen eserlerini okuyan Ersoy'un kendisine gösterilen ilgiden oldukça memnun olduğu gözlendi. Konser sonunda Başkan Bektaş, sanatçılara çiçek ve yöreye özgü meyve sepeti hediye etti. Şenliklerde, zaman zaman yağan yağmurla aksamalar yaşandı.
Şenliklerde uzun süredir gündemi meşgul eden termik santralle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, termik santral yapımı için seçilen bölgedeki vatandaşların başlarına buyruk hareket ettiklerini söyledi.
70 yaşındaki kişinin bile 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideriz' dediğini belirten Anbarcıoğlu, "Olayları başkaları yönlendirdi, vatandaş tepki gösterdi. 2 gün önce Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve ihaleyi alan kurumlarla yaptığımız anlaşmaya göre, Harmanalan Köyü'ndeki kömür ocağının teknik ve hukuki yönden araştırmalarının tamamlanmasının ardından, termik santral ünitesi oraya kaydırılacak.
Eğer Davutlar bölgesine santral kurulsaydı, 11.5 trilyon devletin cebine para girecekti. Orada iki düşüncemiz vardı. Birincisi 5 yıl içinde 3 köy kaldırılacaktı. Vatandaşımızın malı mülkünün parası kat kat ödenecekti. Eğer vatandaşımız az görecekse mahkeme kapıları açık. Orada hakkını arayabilirdi. Olan oldu, birileri bir şeyler söyledi ve ortalığı bulandırdı. Biz kimsenin elma, kiraz bahçesini yok etmeyecektik, ama bir defa bizim ağzımızdan dinlemeden yargılar yapıldı" dedi.
3 köyün kaldırılması halinde bölgeye 25 yıl sürecek ünite yapılabileceğini ifade eden Anbarcıoğlu, "Yunuslar ve hemen altında bir köy daha var. O köyler kalksaydı, deniz seviyesinden 510 metre yükseklikten 690 metre yüksekliğe kadar birer kilometrelik iki tane 16.5 metre çapında tünel yapacaktık ve Kocasu denilen nehri oradan akıtıp, üzerine toprak serilerek, ücretsiz olarak bölge halkının kirazları dikilecekti. Artık teknoloji gelişti, ne küller, ne gaz hiçbir şey zarar vermeyecekti. Zaten böyle zehirli maddeler yok.
Ama halkımız bundan 30 yıl önce kurulan, Orhaneli Termik Santrali'ni düşündü ve tepkisini ortaya koydu. Ben her zaman söyledim, acele etmeyin diye. Biz TKİ Genel Müdürlüğü, teknik elemanlar ve bakanlık yetkilileri gelip göreceğiz dedik, ama acele edildi. Şimdi, Harmanalan ve Bıyıklıalan muhtarlarından gelen teklifi değerlendireceğiz.
Ben bunu bakanlığımıza ve gereken yerlere ulaştırdım, teknik ve hukuki yönden mesele yoksa Kozağacı bölgesindeki ihale iptal edilecek ve Harmanalan'a termik santral kurulacak" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi :
3 Temmuz 2006 Pazartesi 12:28:22