22
Ocak
2025
Çarşamba
BURSA

Kirmasti deresinde çevre katliamı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan Kirmasti dere yatağı, kum ve mermer ocaklarında faaliyet gösteren işletmeler tarafından tahrip ediliyor.

Kirmasti Çayı'nın dere yatağındaki çevre katliamı bölge halkının tepkisine yol açıyor. Bölgede hazine arazisine dökülen milyonlarca metreküp moloz yığınlarının oluşturduğu görüntü bir sıradağı andırırken, ruhsatsız alanda çalıştığı öne sürülen ekskavatörlerin açtığı çukurlar kraterleri anımsatıyor.

Tonlarca kumun çekilmesiyle kod farkının en az 25 metreyi bulduğu bölgede, oluşan dev çukurlarla Kirmasti Çayı'nı besleyen dere yatakları, mermer ocaklarının atıklarıyla dolduruluyor. Bölgedeki ekolojik dengenin
bozulduğunu belirten köylüler, şikayetlerine rağmen yetkililerin harekete geçmemesinden yakınıyor.

Çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade eden bölge halkı, yörede hem kamu hem de köylünün maddi manevi zarara uğratıldığını ifade ediyor. Dere yatağından aşırı kum çeken firmanın faaliyetleri yüzünden kış aylarında köyün tarım arazilerinin sel ve taşkınlarla yok olduğunu söyleyen bölge halkı, mermer ocaklarının da tonlarca ağırlıktaki blok ve molozunu dere yatağına boşalttığını belirtti.

Devletin geçmişte yaptırdığı tarımsal sulama tesisinin uzakta kaldığı için 2003 yılında 100 bin TL harcanarak yenisinin inşa edildiğini hatırlatan bir vatandaş, "İki yıl önce de Melikköy köprüsü, yine kum ocağının faaliyetlerinden etkilendi ve köprü ayakları hasar gördü. Devlet bu yatırımı ayağa kaldırmak için 54 bin TL para harcadı. Yine bölgedeki DSİ çalışmaları da kum ocağı yüzünden boşa gitti. Devletin ve köylünün zararı, bu kum ocağının kazancına kurban ediliyor" dedi.

Dere yatağının çevresindeki ağaçların susuzluktan kuruduğunu anlatan bir diğer köylü, "Eskiden üç metreden su çıkardı, şimdi 90 metrede su bulamıyoruz. Tarlalarımız susuz kalıyor ve bir dönüm araziyi sulamanın maliyeti 15 bin lirayı buluyor. Bu şartlarda tarım yapmak imkansız. Üstelik meralarımız işgal altında. Meseleyi Kaymakam'a anlattık. Bize devletin arazisini istediği gibi kullanacağını söyledi. Oysa bize ekip dikecek arazi lazım. Başka türlü nasıl geçiniriz. Söz konusu kum ocağının faaliyetleri yüzünden bugüne kadar dört bin dönüm tarım arazisi yok oldu. Artık devlet bu kum ocağına 'dur' desin. Bu dere bir zamanlar bize can veriyordu, şimdi ise köyümüz ve civardaki yerleşimler için heyelan ve taşkın tehlikesi meydana getiriyor."

Bir firmanın ruhsatsız alanda kum çıkardığını, meraları izinsiz kullandığını anlatan bir köylü, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer mermer ocakları ise dere yatağını besleyen su yollarına molozlarını döküyor. Doğal olarak da özellikle bahar aylarında tarlalarımızı su basıyor."

Köyün sürekli göç verdiğini ve yakın zamanda çöle dönüşeceğini ifade eden köylüler, yaşanan çevre katliamından dolayı bölgedeki birçok köy ve beldenin etkilendiğini açıkladı. Köylüler yaşanan çevre katliamının durması için yetkilileri göreve çağırdı.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 16:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?