8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Kışın 'aba' giyin üşümeyin

Değişen mevsim ile beraber havaların soğuması kışlık özgün kıyafetlere ilgiyi arttırdı. Eski zamanlarda kış şartlarına rağmen açık havada çalışmak mecburiyetinde olanların tercih ettikleri yünden mamül abalar yeniden moda oldu.

Bursa Kayhan’daki Cem Aba isimli dükkanında, babadan kalma mesleği sürdüren abacı Yılmaz Ongun, soğuk günlerin gelmesiyle beraber aba satışlarında patlama yaşandığını söyledi. En çok soğuk havaya rağmen açık havada çalışmak mecburiyetinde olanların aba giydiğini anlatan Ongun, "Abanın kumaşı, saf yünden dokunarak yapılır. Bizim kıyafet kültürümüz arasında özel bir yeri vardır. Bu devirde plastik ve naylondan montlar sebebiyle kıymeti yeni nesil tarafından pek bilinmese de özellikle açık havada çalışanlar ve yaşlılar tarafından halen tercih ediliyor. Kolları olmayan yelek şeklindeki yünden mamül abalara son yıllarda gençlerde rağbet etmeye başladılar. Herkesin giyerek vücut ısısını rahatlıkla koruyabileceği abaların çocuk bedenleri de yapmaya başladık" şeklinde konuştu.

Simav’daki 60 personelin çalıştığı entegre üretim merkezinde yünün dokunması ile imal edilen, diğer bir adı da şayak olan abalar, Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor. Abalara en çok Karadeniz Bölgesi’nden talep oluyor. Abayı turistlerin de el işi ve tabii yünden olması sebebiyle beğenerek satın aldıkları kaydedildi.

Genellikle fermuarlı yelek modeline rağbet olan abanın, pantolonu ile takım halinde orman köylüleri tarafından da halen kullanıldığı bildirildi. Yün aba yeleklerin fiyatı ebadına göre 10 ile 20 milyon lira arasında değişiyor.

bursa
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 12:04:18
Güncelleme :20 Kasım 2004 Cumartesi 12:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?