Avrupa'nın üçüncü büyük tekne imalatçısı Azimut için deniz araçları üreten ve Bursa'da faaliyet gösteren Sirena Marine, 2008 yılında 42 feetlik modelden 30 adet üretecek.
İnan Kıraç ve Claude Nahum'un 1998 yılında kurdukları, Karsan'ın da büyük hissedarı olduğu Kıraça Şirketler Topluluğu'nun kurduğu Sirena Marine, Türkiye'de 12.8 metrelik 'Azimut 42E' modelinin üretim ve distribütörlük faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Avrupa'nın üçüncü büyük tekne imalatçısı ve 24 metre üzeri tekne üretiminde dünya lideri İtalyan Azimut-Benetti grubu için Azimut markasıyla tekne üreten ve Bursa'da faaliyet gösteren Sirena Marine, yakın zamanda 42 feetlik teknelerin dışındaki modelleri üretmek için de hazırlıklarını sürdürüyor. Şu anda 30 tekne üretim kapasitesine sahip olan şirket, gelecekte Azimut'un 3 veya 4 yeni modelini üretmeye başlayacak. Sirena Marine 2008 yılında 42 modellerinden 30 adet üretecek, bunun 7'sini yurtiçine, kalan 23'ünü dünyanın farklı noktalarına satılacak.
Teknelerin tamamını yerlileştirmeyi hedefleyen Sirena Marine, bunu çok büyük ölçüde de gerçekleştirdi. Halen Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin 750 metrekarelik kapalı alanda üretim yapan Sirena Marine, kısa geçmişine rağmen 2008 yılında da öncelikli olarak Bursa'daki fabrikanın çok kaliteli üretim yapmaya devam etmesini hedefliyor. Üretilen motoryatlar, Anadolu'dan yola çıkıp ABD, İngiltere, Kanada'nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde de alıcı buluyor. En büyük 70 feetlik tekneler üretilirken, tekneler büyüdükçe kişiselleştirme imkanı da artıyor.
Sirena Marine'nin tüm üretimini İtalyan Azimut'a ihraç ettiğini belirten Pazarlama Müdürü Banu Tekin, "Halen çalışan sayımız 140. Ancak Orhangazi'deki 100 dönümlük bir fabrika arazisi satın alındı. Ve arazi 20 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Bu alanımız da faaliyete geçtiğinde 500 civarında kişiye iş imkanı sağlayabileceğimizi söyleyebilirim. Türkiye'de yat üretimi emekleme aşamasında. Ancak sektör ilerleyen yıllarda daha çok genişleyecek inancındayım. Otomotivde yaşanan büyüme, 10 yıl içerisinde yat üretiminde de gerçekleşecektir" dedi.
Yan sanayinin, seri üretime hizmet verecek şekilde ve kendileriyle aynı çalışma prensipleriyle hareket etmediğini ifade eden Tekin, bu sebeple yan sanayiden çok fazla destek alamadıklarını, birçok parçayı tesislerinde ürettiklerini vurguladı. Üretim kapasitelerinin artıkça disiplinli çalışan şirketlerle çalışmalarının da artacağını söyleyen Tekin, sektörde en çok kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu, bunu da üretimin her safhasında hissettiklerini kaydetti. Yat üretimi sırasında özel taleplerin de
geldiğini anlatan Tekin, üretimde bazı ufak değişikliklere gidilerek müşterinin azami memnuniyetini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.