22
Ocak
2025
Çarşamba
BURSA

Meme kanseri hastalarına müjde

Dünyanın sayılı merkezlerinde kullanılan ve kanser tedavisinin yöntemini belirlemeye yarayan 'Cellsearch cihazı' SSK'lı kanser hastalarının ücretsiz hizmetine sunuldu. Türkiye'de sadece Medical Park Bursa Hastanesi'nde bulunan 400 bin dolarlık cihaz sayesinde en kısa sürede, en doğru ve etkin bir biçimde teşhis koyulan hastalara gereksiz kemoterapi yapılmasını engelliyor. 

Kanser hastalarının yeni umudu 400 bin dolarlık 'Cellsearch cihazı' oldu. Kanser tedavisinde uygulanacak yöntemin belirlenmesine yardımcı olan cihaz sayesinde hastalar artık gereksiz kemoterapiye maruz kalmayacak. Kemoterapi tedavisi öncesi hastadan alınan kan örnekleri, cihaza aktarılıyor. Cellsearch adı verilen cihaz, kan dolaşımındaki tümör hücrelerini tespit ederek, hastalığın seyri hakkında bilgi veriyor. Bu sayede başka organlara gitmekte olan hücreler, tespit ediliyor ve bu sayı hastalığın nasıl gideceği konusunda en doğru bilgiyi veriyor. Her tedavi öncesinde de tümör hücrelerini sayılarak tedavinin nasıl yapılması gerektiğini konusunda yöntem en doğru bir şekilde belirlenmiş oluyor. 

Medical Park Bursa Hastanesi'nde İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Mutlu Demiray, cihazın kanser hastalarının umudu olduğunu kaydederek, "Hastaların hayatını tehdit eden en önemli olay, kanser hücrelerinin vücudun diğer organlarına yayılmasıdır. Yayılma kan dolaşımı yoluyla olur. Eğer meme kanseri hastasıysanız kan dolaşımındaki tümör hücrelerinin belirlenmesi doktorunuza hastalığınız hakkında çok önemli bilgiler verecek, tedavi şeklinizin belirlenmesinde temel rol oynayacaktır. Bazı hasta gruplarında gereksiz kemoterapi yapılmamasını sağlayacak, kemoterapi alması gereken hastalarda ise tedavi gidişini en erken dönemde ve en yüksek doğrulukta belirleyebilecektir. Kan dolaşımındaki tümör hücrelerinin belirlenmesi ve sayılması FDA tarafından onaylanmış ve klinik kullanımdaki tek yöntemdir. Meme kanserli hastalar, her nerede tedavi oluyorlarsa olsun bu konuda doktorlarına mutlaka danışmalıdır" dedi. 

Testin basit bir kan tetkiki olduğunu ifade eden Doç. Dr. Demiray, "Hastadan alınan yaklaşık 7.5 ml kan, cihazda incelendikten sonra yarım saat içinde sonuç verilmektedir. Kemoterapi olmakta olan hastaların her kemoterapi siklusundan önce yapılabilir. Ancak testin yapılış sıklığını hekiminiz belirlemektedir. Test hastalığınızın başlangıcında yaptırdığınızda tedavinizin planlanmasında temel belirleyicilerdendir ve hastalığınızın nasıl seyredeceği konusunda bilgi verir" diye konuştu. 

Amerika'da 10, Avrupa'da 1 olmak üzere Dünya'da bugüne kadar sadece 11 adet bulunan Cellsearch cihazının Türkiye'de hastane olarak yalnızca Medical Park Bursa Hastanesi'nde bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Mutlu Demiray, günde onlarca hastaya hizmet verdikleri ve bu cihazla kanser hastalarının umudu olacaklarını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 12:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?