İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray, dünyada her yıl 1 milyon kadının meme kanserine yakalandığını söyledi.
Nilüfer Yerel Gündem 21 binasında, 'Her yönüyle meme kanseri" başlıklı gerçekleştirilen seminerde, Kadın Çalışma Grubu'nun meme kanseri konusundaki sorularına cevap veren Demiray, Dünyada her yıl 1 milyon kadına meme kanseri tanısı konulduğunu söyledi. ABD' de her 8 kadından 1 tanesinde yaşamı boyunca meme kanserine yakalanabileceğinin hesaplandığını belirten Demiray, "Kadınların korkulu rüyası meme kanseri, dünyada her yıl 1 milyon kadını tehdit etmektedir. 2003 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de görülme sıklığı ise 100 bin kişide 16 seviyelerinde. Batı ülkelerinde bu oran daha yüksek. Tüm dünyada meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak kabul edilen ekim ayında birçok sağlık kuruluşu ve sivil toplum örgütleri hastalığı yeniden gündeme getirerek kadınların bilinçlenmesini sağlıyor" dedi.
Meme kanserindeki risk faktörlerini yaş, hormonal faktörler, yaşam biçimi ve ailede meme kanserinin olması şeklinde sıralayan Demiray, "İleri yaş meme kanseri için bir risk faktörüdür. Yeni tanı konan meme kanserli hastaların yaklaşık %70'i, 50 yaş üzerindedir. Diğer bir deyişle menapoz sonrasındadır. Menapoza giren her kadının yılda en az bir kez konusunda uzman bir hekime başvurması ve mamografi çektirmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Her kadının özellikle menopozdan sonra beslenmesine dikkat etmesi gerektiğine değinen Demiray, alkol alımının günde 1 bardağı aşmayacak şekilde olması, ideal kilonun korunmasının ve haftada 3-4 saat olmak koşuluyla spor yapmasının meme kanseri riskini yüzde 30 azaltabileceğini kaydetti.