30
Aralık
2024
Pazertesi
BURSA

Ördekli hamamı gün sayıyor

Bursa'da yıllardır bakımsızlık tarafından metruk hale gelen Ördekli Hamamı, Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları sonucu kültür merkezi haline gelecek.

Açılış için gün sayan tarihi mekan, 4-6 Nisan tarihleri arasında yapılacak Osmangazi'yi Anma ve Fetih etkinliklerinde birçok organizasyona ev sahipliği yapacak.

Bursa'da Osmanlı'nın yaptırdığı en büyük hamam olan tarihi Ördekli Hamamı, yapılan çalışmalar sonucu kültür merkezi olarak şehrin tarihi mekanları arasına kazandırılacak. 1400'lü yılların başında yapımına başlanan tarihi yapının restorasyonu, Osmangazi Belediyesi tarafından 2006 yılı sonunda başladı.

Tarihi Ördekli Hamamı, restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte bundan sonra kültür merkezi olarak, eski el sanatlarının icra edileceği mekan haline gelecek. Toplam alanı bin 900 metrekare olan ve bin 400 metrekare kapalı alana sahip olan tarihi yapıda, biri büyük toplam 5 salon yer alacak. Hamam içerisindeki hol ve odalar ise, hat, ebru, minyatür ve tezhip gibi geleneksel el sanatlarının icra edilebileceği şekilde düzenlenecek. Yapı içerisinde, fuaye, depo, arşiv ve büfe gibi aksamlar da bulunacak. Restorasyon kapsamında tarihi mekanın yanına otopark da yapılacak. 200 kişilik, 2 büyük salon ile tiyatro oyunlarının da sahnelenebileceği oditoryum tarzı bir salonun bulunacağı Ördekli Kültür Merkezi, kafeteryalarıyla Bursalılar'ın kültürle iç içe soluklanabileceği bir mekan olması planlanıyor. Tarihi yapının restorasyonu yaklaşık 3 milyon 500 bir YTL'ye mal olacak. Çalışmaların sonuna gelindiği tarihi mekan, 4-5-6 Nisan'da yapılacak Osmangazi'yi Anma ve Fetih etkinlikleri çerçevesinde yapılacak, çeşitli organizasyonlara da ev sahipliği yapacak. Ördekli Kültür Merkezi'nin resmi açılışı ise ileri bir tarihi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılacağı bir törenle açılması planlanıyor.

Bursa'nın tarihi kimliğine kavuşması için tüm imkanları kullandıklarını söyleyen Osmangazi Beleriye Başkanı Recep Altepe, "Bizim en büyük sermayemiz, tarihimiz, geçmişimiz. Burası da Bursa'nın ziynetleri arasında yer alan 600 yıllık bir eser. 100 yılı aşkın bir süre metruk bir vaziyette durduğu için yıllarca 'yıkık hamam' olarak anıldı. Şimdi kültür merkezi olarak şehre yeniden kazandırıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2008 Pazar 16:15:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?