Ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen otomotiv sanayi hurda indirimini bekliyor.
Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kururlu Başkanı Ferit Sünneli, ÖTV indiriminin, hurda indirimi ile desteklenmesi halinde, otomotiv sektöründe beklenen canlanmanın yaşanabileceğini söyledi.
Geçen yıl Türk otomotiv endüstrisi aylık ortalama 2,5 milyar dolara yakın ihracat yaparken, bu yıl aylık ihracat rakamlarının 1 milyar doları zor bulduğunu vurgulayan UTAYSİB Başkanı Ferit Sünneli, yurt dışı pazarlarda yaşanan talep daralmasının bunda birinci etken sebep olduğuna dikkat çekti. Sektörün ayakta kalabilmesi için iç piyasanın da canlı olmasının gerektiğini kaydeden Sünneli, "Zaten çok geç kalmış olan ve ancak 16 mart tarihinde yürürlüğe giren ÖTV indirimi piyasayı sadece moral olarak canlandırdı. ÖTV indiriminde 1 ay geride kaldı ve beklenen fayda maalesef elde edilemedi. Ne yazık ki, ÖTV indirimi 15 haziranda son bulacak. Otomotiv sektörü bu indirimden yeteri kadar fayda sağlayamamıştır. Türk otomotiv sanayi 15 Haziran sonrasını kara kara düşünmektedir" diye konuştu.
Uygulanmakta olan ÖTV indiriminin hurda indirimi ile desteklenmesi halinde, Türk otomotiv endüstrisinin daha çabuk ayağa kalkabileceğini belirten Ferit Sünneli, "Bunu yakın zamanda uygulayan ülkeler var. Örneğin Almanya, hurda indirimi ile kendi iç pazarını yüzde 22 artırdı. ÖTV indirimi ile Türk otomotiv endüstrisinde başlayan hareketliliğin devamı için, hurda indirimine ihtiyaç var. Sektörün önemli ölçüde hareketlenmesini sağlayacağına inandığımız, hurda indirimi otomotiv endüstrisinin rahat bir nefes almasını sağlayacaktır" dedi.
UTAYSİB Başkanı Ferit Sünneli, sektörde çok cılız da olsa kısmen başlayan hareketliliği doğrudan kesmenin sert düşüşlere neden olabileceğini de ifade etti. Sünneli, "Bu dönemin sonunda bir yumuşak geçiş olmalı. Kademeli geçiş sağlanmalı. 15 haziran sonrası sert düşüş yaşanmaması için çözüm, hurda teşviğinin devreye sokulması olabilir" şeklinde konuştu.
Sünneli, bu arada ekonominin geneli için üretimi canlandıracak, sanayide çarkların yeniden dönmesini sağlayacak, istihdamı artıracak ve tüketicinin alım gücünü yükseltecek genel tedbirler için de çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.