TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından 1985'ten bu yana düzenlenen Otomotiv ve Yan Sanayii Sempozyumlarının onuncusu Bursa TÜYAP Fuar Merkezi'nde başladı.
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, "Ülkemizde yerli üretime yönelik Devrim otomobiliyle ülkemiz mühendisliğinin yakaladığı başarının devamı getirilememiştir. Bunun temel nedeni 1960'larda planlamanın otomotiv ve yan sanayi ile ilgili konuları kapsamaması, özel sektörünse sermaye birikim yetersizliğidir" dedi.
Bu nedenlerle otomotiv sanayinin dışa bağımlı olarak geliştiğini vurgulayan Koramaz, başlangıçta ithal ikameci bir montaj sanayine yönelindiğini, 1980'lerde ise ihracat öncelikli sanayileşme modeli ile küreselleşen dünya pazarına uyum sağlanmaya çalışıldığını ifade etti. Koramaz, Gümrük Birliği ve AB entegrasyonu süreci ile dışa bağımlılık daha da arttığını kaydetti.
DÜNYA OTOMOTİV SANAYİNDE YOĞUNLAŞMA
Otomotiv sanayinde gerçekleştirilen üretimin büyük bir bölümünün uluslararası büyük firmalar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Koramaz, şöyle konuştu:
"Küreselleşme sürecinin ivmelenmesiyle birlikte otomotiv sektöründe dev birleşmelere tanık olunmaktadır. Dünya ölçeğinde motorlu araç üreticisi firma sayısı azalırken, mevcut firmaların üretim ölçekleri de artmaktadır. 2007 yılı itibarıyla dünyadaki otomotiv üretiminin 10 ülkede yoğunlaştığı görülmektedir. Bu ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Japonya, Çin, G. Kore ve Brezilya'dır. Bu 10 ülke grubu küresel üretimin yüzde 85'ine yakın bir kısmını gerçekleştirmekte ve toplam katma değerin de yüzde 90'ına el koymaktadırlar. Bu ölçüde bir tekelleşme, yoğunlaşma ve toplulaşma imalatın başka hiçbir sektöründe görülmemektedir.
Çokuluslu şirketlerin oluşturdukları ve uyguladıkları politikalar, ulusal/yerel ve daha küçük firmaları etkilemekte ve giderek yok etmektedir."
BİRÇOK FİRMA KAPANDI
Türkiye'de de otomotiv sanayi üreticilerinin uluslararası şirketlerin temsilcisi ve ana firmaların ülkedeki parçası olduğunu kaydeden Koramaz, sektörde yabancı sermaye ağırlığı bulunduğundan, dağıtımın buna göre yapıldığını söyledi. Koramaz, "Her ne kadar ihracatımız artsa da yerli araçlar içindeki ithal parça maliyeti toplamın yüzde 64'üne erişmektedir. 2006?2007'de yan sanayide üretilen pek çok parça (fren ve direksiyon sistemleri, yakıt ve hava donanımları, bazı elektronik parçalar, şasi ve karoseri aksamı) düşük döviz kuru nedeniyle uzak doğudan (özellikle Çin) ithal edilmiş ve KOBİ niteliğindeki pek çok firma kapanmıştır" diye konuştu.
Küresel üretimde Türkiye için 'alternatif ülkeler/merkezler'in giderek arttığını belirten Koramaz, "Dolayısıyla 'üretim üssü' olarak kabul edilen ülkemiz her an bu avantajını kaybetmeyle karşı karşıya kalabilecektir. Türkiye'nin son yıllarda otomotivde bir üretim merkezi olması yine bu küresel şirketlerin stratejileri ile de ilintilidir, bu gözden kaçırılmamalıdır. Küresel şirketler maliyetleri aşağı çekebilmek ve azami kâr amacıyla yer değiştirmelere yönelebilecek ve Türkiye'deki teknoloji ve ölçekten kaynaklanan nedenlerle üretim tesislerinin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin gibi ülkelere kayması söz konusu olabilecektir" dedi.
ANKA
Yayın Tarihi :
26 Mayıs 2007 Cumartesi 00:28:59