8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Pazarcılar kolay vergi sistemi istiyor

Götürü usulde yıllık vergi ödeyen pazarcılara, yılbaşından itibaren gerçek usulde vergi ödeme mecburiyeti getirilmesi esnafı düşündürüyor.

Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman, basit usulde yıllık vergi ödeyen pazarcıların, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren gerçek usulde vergiye tabi olmalarının birçok kargaşa ve problemi de beraberinde getireceğini söyledi.

Çakman, yağmur, kar altında çalışan pazarcı esnafının, fiziken fatura ve fiş kesme imkanının da bulunmadığını ifade etti. Günlük kazançları ile geçim mücadelesi veren, çoğu ilkokul mezunu pazarcıların, mali konulardaki eksikliklerini gidermek için mali müşavir ücreti ödeyebilecek durumları bulunmadığını kaydeden Çakman, "Köklü bir vergi sisteminin yerleştirilebilmesi için esnaf kesiminin de görüşlerinin alınması gerekiyor. Pazarda esnaf, mal isteyen müşteriye mal tartıp satmaya fiziki mekan darlıkları sebebiyle zor yetişiyor. Koçan elinde, müşteriye tek tek fiş kesmek imkansız. Bunun yerine, aylık kazancına göre, belli makul değerlerde vergi ödemeyi sağlayacak pratik bir sistem geliştirilmelidir. Her gün günlük bir belge ile o günkü gelirini de beyan edebilir. Avrupa Birliği’ne giriş arifesinde, vergi basit ve uygulanabilir bir sistem ile alınmalıdır" diye konuştu.

Mecliste Edirne Milletvekili Rasim Çakır’ın bu sıkıntıyı dile getirdiğini belirten Mehmet Çakman, 350 bin pazarcı esnafının bu uygulama ile mağdur olacağını, hükümetin bu konuda yılbaşından önce esnafın görüşünü alarak çözüm üretmesini istedi.

Bursa’daki pazarcılar ise, yeni sistem ile muhasebeci tutmak, yarım kilo mal alan ve 250 bin lira veren müşteriye, çok düşük rakamlı fiş kesmek gibi bir uygulamanın pratikte mümkün olmadığını söyleyerek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın pratik bir çözüm bulmasını istediler.

BURSA (İHA) -
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2004 Pazar 13:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?