Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 31. Komitede yer alan plastikçiler ve ambalaj üreticileri, 30 Nisan-3 Mayıs tarihlerinde İzmir’de düzenlenen İPAF 2009 İzmir Plastik Ambalaj Fuarı’nı ziyaret etti. Bir heyet halinde fuarı ziyaret eden Bursa Plastik sektörü temsilcileri, fuardan evvel Petkim’i gezdi.
Petkim yöneticileri ile toplantı yapan sektör temsilcileri, hammadde yönünden yaşanan sıkıntı ve dünya petro kimya sektöründeki gelişmeleri ele aldı. BTSO 31. Komite ve PAGDER Bursa Şube Başkanı İlker Biliktü, Petkim’e Bursalı plastikçiler olarak 6'ncı kez ziyarette bulunduklarını ifade ederek, “Petkim, Bursa plastik sektörüne ayrı bir önem veriyor. Biz de Petkim’i bir iş ortağımız olarak görüyoruz. Bu ziyarette, Petkim’in yeni üretim ve satış stratejileri, yatırımları ve dünya petrokimya sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında bilgi edinmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca Petkim’in yeni üretim faaliyetleri içinde enerji tasarrufu sağlayacak yeni üretimler geliştirmesini istiyoruz. Diğer yandan, Türk plastik ambalaj sektörünün önemli sıkıntısı olan 2.4 milyar dolarlık mamul ithalat girdisi konusunda Petkim’den destek bekliyoruz. Özellikle üçüncü dünya ülkelerinden yapılan mamul ithalatına gözetim belgesi istiyoruz. Çünkü bu ithalatın 500 milyon dolarlık kısmı ambalaj, 500 milyon dolarlık diğer bir kısmı da plastik boru ithalatı olarak önümüze çıkmaktadır. Bu konuda neler yapılabileceği konusunda
Petkim’in de görüşlerini almayı amaçlıyoruz” dedi.
Dünyada yaşanan büyük ekonomik krize rağmen, Türk ekonomisinin her türlü fırtınaya, ekonomik krize bir şekilde dayandığını vurgulayan Bülent Sunay, “Oysa dünyadaki birçok ülke ekonomik kriz kaynaklı sorunlara dayanamıyor. Çok güçlü firmalar bile birer birer batıyor. Petrokimya sektöründeki ABD, Avrupa ve S. Arabistan’daki firmalar şu anda ya çok zor durumda ya da batmak üzere. Dünyanın dev petrokimya şirketlerinin en büyük müşterisi olan Çin ise, gerçekleştirmeye başladığı milyar dolarlık petrokimya yatırımları ile dev firmalara çalım atmaya başladı. Çin bu yatırımlarını vaktinde bitireceğini net şekilde açıklıyor. Çin artık plastik hammadde ithal etmeyecek. Bu demek ki, dünyada arz fazlası oluşacaktır. Dengeler dünyada değişecek. ABD ve Avrupa’da yer alan petrokimya tesisleri ya batacak ya da kapanacak. Önümüzdeki süreçte petrokimya sektörünün merkezi Ortadoğu’da oluşacak. Çünkü bu bölgede de ciddi yatırımlar bulunuyor. Diğer yandan bu bölgede plastik kullanımı her geçen gün artıyor” dedi.