8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Polis oteli sürücüleri bekliyor

Ramazan bayramı nedeniyle uzaktaki yakınlarını ziyaret etmek isteyenler şehirlerarası yollara akın ederken, uzmanlar da bayram tatillerini acıya dönüştüren kazalara karşı sürücüleri uyarıyor.

Bursa’da da şehirlerarası yollardaki 5 ayrı bölge trafik istasyonunda sürücüler için hazırlanan tam teşekküllü dinlenme odaları uykusu gelen, yorgunluk hisseden sürücüleri bekliyor.
Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Cengiz Derdiman, bir sürücünün yolculuk esnasında aniden uykusu gelebileceğini, 2 saatten direksiyon başında durması halinde dikkatinin dağılacağını belirterek, "Sürücü yorgunluk hissettiği anda tereddüt dahi etmeden hemen yavaşlayıp, uygun bir yer bulup dinlenmeli, uyumalı. Mustafakemalpaşa, İnegöl, Gemlik ve Karacabey’de oluşturduğumuz istasyonlarda sürücüler dinlenebilirler" dedi.

BAYRAM TRAFİĞİNE DİKKAT

Derdiman, bayram tatili sebebiyle sevdiklerine ulaşmak isteyenlere de acele etmemeleri ve herşeyi planlamaları tavsiyesinde bulundu. Derdiman şunları söyledi: "Trafiğin yoğun olduğu dönemlerde, görüşün kısıtlandığı yol, hava gibi etkenlerin sizi yavaşlamaya zorladığı şartlarda sabırsızlık ön plana çıkar. Beş saatte gitmeyi planladığınız bir yere yedi saatte varamazsanız, sabırsızlık başlar. Ve o andan itibaren sürücü hatalı sollamalar, yüksek süratlerle kendini riske atar, tehlikeler baş gösterir. Sabırsızlık ve ulaşılmak istenen yere bir an önce varma çabası ile yapılan aşırı hız ve hatalı sollamalar, ölümcül kazaların başlıca sebepleridir.Gereksiz yere geç kalma telaşı yaşamayın Programınızda gecikmeler olması beklenmelidir. Güvenliği riske edecek herhangi bir davranışta kesinlikle bulunmamak gerekiyor".

RAHAT GİYSİLER GİYİN

Trafikten sorumlu Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Derdiman, sürücülerin rahat giysiler giymesini tavsiye ederek, yola çıkacaklardan şu tedbirleri almalarını istedi: "Araçta eksiksiz bir ilk yardım çantasının bulunması şart.Çalışır durumda bir yangın söndürme cihazı bulundurun. Arkada oturanlar ve çocuklar da dahil olmak üzere emniyet kemerleriniz bağlı olmadan kesinlikle hareket etmeyin. Sürücünün yolculuk esnasında ihtiyaç duyabileceği her şey araçta hazır bulundurulmalıdır. Sıkan, hareketleri kısıtlayan giysiler, ayakkabılar giyilmemeli. Rahat giysiler tercih edilmelidir. Camlar, aynalar ve ışık donanımını temiz tutun. Daha iyi görülmek ve daha erken fark edilmek için gündüzleri de kısa farlarınızı yakın. Unutmayın ki, en ölümcül kazalar gündüzleri, güneşli günlerde ve düz yol kesimlerinde oluşur. Sık sık mola vermek hem ihtiyaçları giderme, hem de yorgunluğu bölme açısından önemlidir. Normal şartlar altında iki saatte bir mola verilmesi gerekir. Ancak yorgunluğun başladığı an bunun dışında tutulur".

’ARAÇTA DİKKATİNİZ DAĞILMASIN"

Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Derdiman, yolculuk sırasında araçta yolcu olanların da uyması gereken kuralları açıkladı. Derdiman, uzun yollarda yolcuların uyması gereken bazı kurallar şöyle sıraladı: "Seyahate çocuklarla beraber çıkılacaksa onların sıkılmamaları için iyi bir plan yapılması gerekir. Ancak çocukların eline yolculuk esnasında oynamaları için top, tabanca gibi oyuncaklar verilmemeli. Aksi takdirde sürücünün dikkati dağılabilir. Çocuk ağlaması, tartışma, ciddi bir konu hakkında konuşmak, haberleri dinlemek, yüksek sesli müzik gibi etkenler sürücünün konsantrasyonunu çok çabuk dağıtır. Bunlara mahal verilmemelidir. Orası ne çocukların oyun odası ne de hanımların yemek yaptıkları bir yerdir. Sürücü gereğinden fazla hız yapmaya başlarsa yolcular onu hiç çekinmeden kararlı bir ses tonuyla ikaz etmeli".

bursa
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2004 Cumartesi 10:59:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?