22
Ocak
2025
Çarşamba
BURSA

Polisten yankesicilik broşürü

POLİSTEN YANKESİCİLİK BROŞÜRÜ

Bursa'nın İnegöl ilçesinde polis ekipleri vatandaşlara yankesicilik ve dolandırıcılık olaylarına karşı broşür dağıttı.

Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, bayram öncesi hareketlenen merkez pazar yerinde alışveriş yapan vatandaşlara ve pazarcı esnafına, yankesicilik ve dolandırıcılık olayları ile alakalı belediyenin sponsorluğunda hazırlanan broşürleri dağıttı. Komiser Mustafa Eti ve görevli polisler, sebze meyve pazarında satış yapan esnaf ve vatandaşları yankesicilik ve dolandırıcılık konusunda bilgilendirirken, bilhassa bebek arabası ile pazara çıkan kadınları çantalarını omuzlarında taşımaları konusunda ikaz etti. Ekipler, paraların çeşitli ceplere konulmasını tavsiye etti.

Komiser Mustafa Eti, vatandaşların yankesicilik ve dolandırıcılık olayları ile karşı karşıya kalmadan bayramı geçirmelerini sağlamak için seferler olduklarını belirterek, "Güvenliğin sadece emniyet ekipleri tarafından sağlanmayacağını düşünüyoruz. Bu konu hakkında vatandaşlarımızın şuurlu olması gerekir. Yankesicilik ve dolandırıcılık vakalarına karşı vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. 11 maddeden oluşan broşürleri halka dağıtıyoruz" dedi.

YANKESİCİLERE KARŞI ALINACAK 11 TEDBİR

Broşürde yankesicilere karşı alınacak tedbirler şöyle anlatılıyor:

Anahtarlarınıza isim, adres ve telefon numaranızı kesinlikle yazmayınız. Oto anahtarınız ile evinizin anahtarını aynı anahtarlığa takmayınız. Birinin kaybolması yada çalınması durumunda diğerinin de tehlikede olması önlenmiş olur. Dışarıda bulunduğunuz zamanlarda anahtarlarınızı cebinizde taşıyınız. Gerekmedikçe dışarıda çanta taşımayınız. Diğer değerli eşyalarınızı da mümkünse cebinizde taşıyınız. Böylece çantanızın çalınması ve kaybolması durumunda bile eviniz, otonuz ve diğer değerli eşyalarınız güven altında olur. Alışveriş esnasında çantanızı yanınızda bulundurunuz, kesinlikle alışveriş arabası ya da çocuk arabasına koymayınız. Çanta taşımanız gerekiyor ise, bunu vücudunuza yakın tutunuz, çantanızın elinizden kapılmasını zorlaştırmak için tedbir alınız. Ayrıca çantanızın açılacak yerinin korunmasına dikkat ediniz. Alışverişe mümkünse yalnız çıkmayınız. Üzerinizde fazla miktarda para taşımanız gerekiyor ise, bunu birkaç parçaya bölerek taşıyınız. Üzerinizde çok para bulunduğunu gösterir hareketlerden kaçınınız. Camilerde abdest alırken astığınız ceket yada paltonuzun cebinde cüzdan, telefon gibi değerli eşyalarınızı bırakmayınız ve tanımadığınız kişilerin yardım tekliflerini kabul etmeyiniz. Otobüs ve minibüslere binip inerken yada kalabalık yerlerde biri sizi ittiğinde, mutlaka elinizle cüzdanınızı, telefon veya üzerinizde taşıdığınız diğer değerli varlıkları kontrol ediniz. Kredi kartınızın şifresini kimseye söylemeyiniz, yaptığınız alışverişlerde kredi kartınızın POS makinesinin dışında başka bir makineye sokulmamasına dikkat ediniz. Ödemelerinizi mutlaka kasada yapınız. Kredi kartınızla POS makinesinde işlem yaparken mutlaka orada bulununuz. Bir yakınının öldüğü ve hayır dağıtacağını söyleyerek, dağıtılacak miktardan başka paranın da okunması gerekli diyerek sizden para isteyenlere inanmayın. Genellikle kendilerine turist süsüvererek kiraladıkları lüks araçlar ile yanında eş ve çocukları olduğu halde, aile görüntüsü vererek, Türk parasını tanımadığı ve görmek istediği şeklinde sizden para isteyenlere göstermek için de olsa kesinlikle para vermeyiniz. Bankamatiklerde işlem yaparken şifrenizi banka yetkilileri dahil hiç kimseye söylemeyiniz, tanımadığınız kişilerin yardım tekliflerini kabul etmeyiniz.

POLİSTEN YANKESİCİLİK BROŞÜRÜ
POLİSTEN YANKESİCİLİK BROŞÜRÜ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 09:37:05
Güncelleme :21 Kasım 2009 Cumartesi 10:13:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?