Bursa'da düzenlenen sempozyum ile Türkiye'de uygulanması planlanan sağlıkta dönüşüm reformları ele alınarak görüş ve öneriler ortaya konulacak.
Bursa'da iki gün sürecek olan 'sağlık reformlarının sağlık yönetimine etkileri' sempozyumu Konak Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyumun açılışına çok sayıda davetli katılırken, ülkenin sağlık politikaları hakkında görüşler dile getirildi. Sempozyumun açılışında konuşan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Hamdi Aytekin, "Sağlık alanında uygun hedefler belirleyerek başarıya gidilebilir. Sağlık reformaları modeli tartışmaya açıktır. Hala deneme aşamasında olan modelin ülkemizin sağlık sorunlarına çözüm getireceği bilinmemektedir. Ancak görülmektedir ki, bu modelin tatbiki konusunda yapılması gerekenler var. Bu sempozyumda bu reformlar ele alınarak görüş ve öneriler sunulacak" dedi.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Belediye olarak sağlık alanında pek çok bilimsel organizasyona imza attık. Üniversitemizle birlikte halk sağlığı projesini hayata geçirdik ama yeni düzenlemeler sonucu bu proje ileriye gidemedi. Yoksulların sağlık hizmetlerinde sıkıntılar yaşadığı bu ülkede koruyucu sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmak gerekirken bugün başka bir yerdeyiz. Herkesin ücretsiz ve eşit yararlanabileceği bir sağlık sistemine ihtiyaç var. Şuana kadar yapılan çalışmalar bana umut vermiyor. Bu sempozyumun yararlı bir paylaşım olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Başkan Bozbey, aile hekimliği sisteminin sıkıntılı başladığını belirterek, Nilüfer'in sağlık tesislerine ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Mete Cengiz ise, "Artan maliyetler sonucu ülkemizin çoğunda sağlık hizmetleri aksayınca yeni modeller oluşturulmaya başlanıyor. Günümüzde ve ülkemizde reform yapılacağı söyleniyor. Yapılacakları izleyip görmek gerekir. Ancak maliyetlerin yüksekliği bizi biraz umutsuzlandırıyor. Yasanın temelinde herkese şartsız şekilde sağlık hizmeti verilmesi ön görülmüştür. İç göçlerle nüfus dağılımı değişen ülkemizde uygulama dağılımı çıkmış, kadrolar bu zorluklarla bazen mücadele gücünü kaybetmiştir. Bu sempozyumda sağlık hizmetlerinde sosyalleştirilmesi yasasının getirdiği yenilikler ve çeşitli yönleriyle değerlendirecektir" diye kaydetti.
Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan ise Genel Sağlık Sigortası ve tam gün yasası ile görüşlerini dile getirerek sağlık alanındaki sıkıntılara dikkat çekti.