Türkiye Haber -İş Sendikası'nın geçen yıl başlattığı grevde, Bursa'da Türk Telekom'a ait fiber optik kablolara sabotaj yaptıkları iddia edilen 11 kişi hakkında toplam 387 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, geçen yıl ekim ayında Haber-İş sendikasının iş yavaşlatma eyleminin ardından Bursa ve çevre ilçelerde internet ve telefon görüşmelerinin kesilmesi üzerine harekete geçti. Özellikle organize sanayi bölgeleri yanına kurulan Türk Telekom'a ait saha dolaplarına girilerek internet ve telefonların fiber kablolarının kesildiğini belirleyen polis, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.
Yaklaşık bir yıl süren soruşturma sonunda, olayı planladığı iddia edilen Haber-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı D.A., sendika yöneticileri ve Türk Telekom çalışanı oldukları belirlenen Y.P., A.K., A.Ö., N.S., E.C., B.B., S.K., R.B., S.E. ve E.S. gözaltına alındı. Zanlıların kabloların kesilmesinin ardından greve gitmeyen ve kabloları tamir etmek için saha dolaplarına gelen görevlileri tehdit ettikleri iddia edildi.
Emniyette sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen 11 zanlı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, savcılığın olayla ilgili soruşturması sona erdi. Tahkikatı yürüten cumhuriyet savcısı, 55 sayfalık iddianamesinde, şüphelilerin, "suç işlemek için örgüt kurmak" suçundan 66 yıl, "iş ve çalışma hürriyeti ihlal" suçundan 24 yıl, "kamunun yararına tahsis edilen eşyaya zarar verme" suçundan 66 yıl, "hakaret" suçundan 44 yıl, "basit yaralama" suçundan 33 yıl "tehdit" suçundan ise 154 yıla kadar olmak üzere toplam 387 yıla kadar hapislerini talep etti.
Davanın açıldığı 11. Asliye Ceza Mahkemesi, şüphelilerin CMK'nın 250. maddesine göre özel yetkili İstanbul'daki mahkeme tarafından yargılanması gerektiğini ifade ederek, görevsizlik kararı verdi. İstanbul'daki mahkemenin de görevsizlik kararı vermesi durumunda dosya, oluşacak ihtilafın çözülmesi için Yargıtay'a gönderilecek.