15
Ocak
2025
Çarşamba
BURSA

Şiddetli lodos: 2 ölü

Bursa'da etkili olan lodos, karbonmonoksit gazı nedeniyle 2 kişinin ölümüne 79 kişinin de zehirlenmesine yol açtı. Zehirlenenler arasında 1 aylık Merve bebek de annesi Fatma Çetin ile birlikte hastanede tedavi altına alındı. 

Kent merkezinde hafta sonundan beri hızı zaman zaman 60-65 kilometreyi bulan lodos, uyarılara rağmen yine ocak söndürdü. Lodos yüzünden çok sayıda ağaç devrildi, elektrik telleri koptu, çatılardan uçan yabancı cisimler araçlara zarar verdi. Dün gece merkez Osmangazi ilçesi Soğukkuyu Mahallesi'nde oturan Nafize Hapçı (67) banyoda doğalgazlı şofbenden dolayı hayatını kaybetti, 77 yaşındaki eşi İlyas Hapçı da komalık oldu. Bugün öğle saatlerinde merkez Osmangazi ilçesi Yenikaraman Mahallesi Yereli Sokak'ta bir kişi doğalgazdan dolayı haybetti, 2 kişi de hastanelik oldu. 

Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle lodoslu havalarda sobaların yanlış yakılması sonunda birçok zehirlenme ve ölüm vakaları yaşandığını belirterek, "Yapılan tüm uyarılara rağmen, ocaklar söndüren, geride kalanlara acılar bırakan, küçücük çocukların hayatını yok eden karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne bir türlü geçilememektedir. Lodosla birlikte zehirlenmelerde artış olduğu bir gerçektir. Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalar nedeniyle özellikle lodoslu havalarda evlerde baca tepmesi dediğimiz olaylar sık aralıklarla meydana gelmektedir. Lodoslu havalarda yakılan soba ölüme davetiye çıkartmak gibidir. Bugün 112 acil yardım hizmetlerine başvuran 16 kişide karbonmonoksit zehirlenmesi tespit edilmiş ve 2 kişi de hayatını kaybetmiştir. Ayrıca Bursa ili ve İlçe hastanelerine 79 zehirlenme vakası başvurmuş olup, bunların 54'ü ayaktan tedavi edilmiş, 23 vaka da müşahede altına alınmıştır. Böyle kötü ve üzücü olaylarla karşılaşmamak için lodoslu ve fırtınalı havalarda soba yakmamalıyız. Hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz. Sobalı evde otururken; yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde kişiyi mutlaka açık havaya çıkarmalı, oda havalandırılmalı ve vakit kaybetmeden 112 aranmalıdır" dedi. 

İsmail Hakkı Çelik, zamanında yapılacak doğru, basit ve etkili bir ilkyardımın zehirlenen kişinin hayatını kurtarabileceğini, lodoslu havalarda da sobaların yakılmaması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Bu arada zehirlenme nedeniyle yoğun müracat alan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ne 40 kişi müracat etti. Bu kişilerden 14'ü ayakta tedavi edilirken, 16'sı müşahade altına alındı. Yavuzselim Mahallesi'nde oturan Fatma Çetin ve 1 aylık kızı Merve de kömür sobasından zehirlenerek tedavi altına alındı. Uyarıları duyduğunu ancak sobayı yaktığını söyleyen Fatma Çetin, "Yakacak başka bir şey yok. Kömür yaktık. Sabah fenalaşınca önce polikliniğe sonra da hastaneye geldik" dedi. 

Diğer zehirlenme vakaları ise Çekirge Devlet, Bursa Devlet ve Yüksek İhtisas Hastaneleri'ne intikal ettirildi. Yetkililer, zehirlenen 79 kişiden bir kaçı dışında hayati tehlikesi bulunan kimse olmadığını bildirdiler.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 12:39:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?