Susam fiyatlarının iki katına çıkmasını protesto eden simit üreticileri Bursa'da susamsız simit satmaya başladı. Üreticilere susamsız simidin lezzetsiz olduğu yönünde tepkiler gelirken, susamsız simit susamlıdan 30 kuruş aşağıya, 70 kuruşa satıldı. Susam fiyatları bugünlerde el yakıyor. Geçen sene kilosu 4 lira seviyesinde olan susamın bu yılki perakende satış fiyatı 9-9,5 lirayı buldu. Susam zammını protesto eden Bursalı simitçiler ise susamsız simit üretti.
SUSAMSIZ SİMİT LEZZETLİ Mİ DEĞİL Mİ?
Susamlı simidin 1 liradan satıldığı şehirde, susamsız simit 70 kuruştan satışa sunuldu. Susamsız simit vatandaşlar arasında da görüş farklılığına sebep oldu. Bazıları susamsız simidi beğenirken bazıları da "Simide lezzeti susam veriyor" diyerek tepkilerini dile getirdi. Tropik ve subtropik iklim kuşaklarında üretilen susam dünya genelinde 8 milyon hektar alan üzerinde ekiliyor. Hindistan ve Sudan en fazla susam yetiştiren ülkeler. Türkiye'de ise susam rekoltesinde son yıllarda ciddi düşüşler yaşandı. 2007 yılı itibariyle 43 bin hektar alandan, 23 bin tonluk susam üretimi elde edilirken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre; geçen sene 292 bin 63 dekarlık ekili alanda 16 bin 221 ton susam üretildi. Türkiye'de üretilen 16 bin ton susamın neredeyse tamamı Japonya tarafından alınıyor. Türkiye'nin susam ihtiyacı ise Sudan, Etiyopya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri ile Özbekistan, Pakistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinden karşılanıyor.
ÜRETİM 16 BİN TON
Yıllık ortalama 150 bin ton civarında susam tüketilen Türkiye'de üretim 16 bin ton olarak gerçekleşiyor. Türkiye ürettiği susamın neredeyse tamamını Japonya'ya satarken ihtiyacını Afrika ülkelerinden karşılıyor. 2013'ün Şubat ayından buyana susama yapılan zamlar sebebiyle zor günler geçiren simitçiler, çareyi susamsız simit üretmekte buldu.
'FİYATLAR ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ'
Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Odası Başkanı Erdal Pınar, susam fiyatlarının esnafın belini büktüğünü söyledi. Tuzpazarı'ndaki bir simit fırınında üretilen susamsız simitleri vatandaşlara ikram eden Oda Başkanı Pınar, susamsız simidin 70 kuruştan satılacağını duyurdu. Pınar, şunları kaydetti: "2013 Şubat ayından bu tarafa susama çok aşırı derece zam geldi. Yüzde 115 susamda zam var. Esnafımız mağdur, maliyetine simit satılıyor şuanda. Komşu illerde 1,5 lira oldu ama biz direniyoruz, simit 1 lira. Fiyatlar yükselirse biz de zam yapmak durumdayız. Yanımızda işçi çalıştıramaz hale geldik. Bursa'da eylem başlattık, yarın Türkiye geneline yayılacak. Susamsız simit üretiyoruz. Susamcılara tepki olması amacıyla yapılan eyleme tüm esnaflarımız katılacak. Türkiye genelinde 50 bin esnaf çok zor durumda. Susam ithalatçıları bizi mağdur ediyor. Üç, dört tane ithalatçı firma, esnafın burnundan getiriyor Şubat ayında.
Toprak Mahsulleri Ofisi 11 aydın neden önlem almadılar. Arslanı sırplana boğduruyorlar, yazık bu esnafa. Susam, şubat ayında 4 liraydı Bursa'da susam 9,5 liraya çıktı. Susam karaborsa oldu. Esnaf, 100 kilo susam istiyor, getirmiyorlar. Susamsız simidi 70 kuruştan satışa sunuldu. Susamcılara tepki olarak üretildi susamsız simit. Artık iliklerimizi sömürdünüz yeter." Öte yandan susamsız simitler, Cumhuriyet Caddesi'nde vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Vatandaşlar susamsız simide farklı tepkiler verdi. Seyyar simit satıcısı Murat Tozkoparan ise, "Susamsız simidin tadı mı olur? Simide lezzet veren susamdır" diyerek tepkisini dile getirdi.