Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, TÜİK tarafından dün açıklanan ocak ayı sanayi üretim endeksi, bugün açıklanan şubat ayı kapasite kullanım oranları ve ekonominin gidişatına ilişkin bir değerlendirme yaptı.
BTSO Başkanı Sönmez, “Ekonomide, sürekli büyüme için arzın da talebin de sürekli olması gerekir. Arz veya talepteki kesinti, ekonomiyi doğal olarak sekteye uğratır. 2008 yılı başından bu yana iç talepteki daralmaya dikkat çekiyor ve acil tedbir alınması gerektiğini sıkça dile getiriyorduk. Dış kaynaklı küresel kriz, iç talepteki daralma ve üretim koşullarının zorlaşması, çemberi gittikçe daraltmıştır. Tüketiciler açısından baktığımızda, piyasada, herkes zorunlu olmayan ihtiyaçlarını ertelemiş durumda. İnsanlar, eğer işlerini kaybetmediyse, sabiti koruma derdinde. Üretici açısından baktığımızda da, girdi maliyetleri rekabeti imkansız hale getirmektedir. Bırakın rekabeti, sanayi üretim endeksindeki ve kapasite kullanım oranlarındaki düşüşe bakılırsa, üretebilmek artık gerçekten de çok zor.
Durum böyleyken, hem üreticiler hem de tüketicilerdeki endişeli bekleyiş, ekonominin tüm dengelerini altüst etmeye yetiyor. Dikkatimizi muhakkak üretime odaklamak zorundayız. Her ne kadar geçtiğimiz aylarda, enflasyon konusunda olumlu değerler görmüş olsak da, üretim eksikliği, enflasyonu hızla tersine çevirebilecek potansiyele sahiptir.
Özellikle de üretim eksikliği, talebin artması durumunda enflasyondaki gelişmeleri hızla tersine çevirebilir. İşte bütün bunları önümüze koyduğumuzda, son açıklanan sanayi üretimindeki yüzde 21.3’lük ve kapasite kullanımındaki yüzde 15.5’lik düşüş daha da büyük önem kazanmaktadır. Ülkemiz nüfusunun büyüklüğü, iç talep için ne kadar olumluysa, üretimin hızla azalması, bu avantajın bir tür dezavantaja dönüşmesi her zaman için söz konusudur. Ekonomi yönetiminden acil olarak beklenen, üretimdeki azalmanın önüne geçmek için, yurtdışı koşullar etkili olsa da üretim şartlarını yeniden çarkların döndüğü bir görünüme kavuşturmaktır.” diye konuştu.