8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Süper zeki engelli çocuklar herkesi şaşırttı

Bursa’da, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde biraraya gelen zihinsel engelli çocuklar, ilginç hünerleriyle herkesi şaşırttılar.

Bursa Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi öğrencileri, As Merkez’de resim sergisi açarken, başka marifetlerini de sergiledi.

Engelli öğrencilerden Ömer Faruk Türkmen (13), kültürel bilgisi ile izleyenleri şaşırtı. Cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer bakanların isimlerini ezbere söyleyen Türkmen, kendisine sorulan tüm bakanların isimlerini hiç şaşırmadan sıraladı. Diğer bir öğrenci Mustafa Özkök (13) ise gün bilgisi ile dikkat çekti. Kendisine verilen gelecek ve geçmiş tüm tarihlerin günlerini aynı anda söyleyebilen Özkök’e, 2003, 2004 ve 2005 yılından bazı tarihler verilerek hangi günlere denk geldiği soruldu. Otistik olmasına rağmen soruları hiç duraksamadan Özkök, tüm günleri doğru olarak cevapladı.

Otistik hastalığını taşıyanların çok farklı yönlerinin olduğunu anlatan Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Dönmez, "Bu hastalığı taşıyan çocuklar içlerine kapanık ya da hiperaktif olabiliyorlar. Hayat halkalarını oluşturan becerileri yok. Zeka seviyeleri ölçülemiyor, ama içlerinden çok zeki kişiler de çıkabiliyor. Onların içlerinde farklı bir dünya var. En büyük özellikleri de az kelime ile konuşabiliyorlar ve hepsinin ayrı ayrı bir takıntısı var. İşte buradaki hünerler de bunun tecellisi. 1940’tan önce bu hastalığı taşıyanlara deli deniyordu. 1980’den sonra ülkemizde otistizm şuuru yerleşti ve gerekli çalışmalara başlandı. Şu an Türkiye’de otistik engellilere eğitim veren 4 okul var. Biz de bunlardan biri olarak Bursa’daki 42 öğrencimize gereken itinayı gösteriyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, yine As Markezi’nin alt katında kurulan zihinsel engellilerin sergisi de büyük ilgi topladı. Basit eşya, taşıtlar, insan portreleri ve ilginç desenlerden oluşan sergiyi Tahsin Yazır açtı. Zihinsel engelli çocukların velilerinin gezdiği sergiye halk da büyük alaka gösterdi. Engelli ressamların aileleri çocukları ile gurur duyduklarını söylediler. İlginç figürlerin resmedildiği sergi ziyaretçi akınına uğradı.

bursa
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 12:15:08
Güncelleme :4 Aralık 2004 Cumartesi 12:26:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?