Bursa'nın en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Nilüfer'e bağlı Alaattinbey Mahallesi ovası, kamyonlarla dökülen moloz ve sanayi atıkları sebebiyle sos vermeye başladı.
Nilüfer Belediyesi'ne bağlandıktan sonra köyde tarım yapmanın imkansız hale geldiğini söyleyen Alaattinbey Mahallesi Muhtarı Cem Kurt, köy meydanına geri dönüşümü olan maddelerini toplamak için konteynır koyan belediyenin, 1. sınıf tarım arazilerine dökülen moloz ve yağ atıklarına duyarsız kalmasına tepki gösterdi. Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Alaattinbey Mahallesi, tarım arazilerine dökülen ve adete küçük dağların oluştuğu moloz tepeleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan halk, özel firmaların verimli topraklara döktüğü katı atık ve molozlar sebebiyle toprağın kalitesinin bozulacağını belirterek yetkililerden yardım bekliyor.
Bursa'nın 1. sınıf tarım arazisi olan ovada adete moloz tepeleri oluşurken, Alaattinbey Mahallesi Muhtarı Cem Kurt, ovanın şantiyeye dönüşmesinden rahatsız olduklarını söyledi. Yıllardır tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan köylülerin, artık yaşanan yetki karmaşası ve ürünlerinin talan edilmesi sebebiyle zor günler geçirdiğini ifade eden Kurt, "Tarım ve hayvancılığın gittikçe yok olmasını çaresiz bakışlarla izliyoruz. Mahalleye gece geç saatlerde gelen özel firmalara ait kamyonlar, tonlarca ağırlıktaki katı atık ve molozu, tarım arazilerine boşaltıyor. Bundan arsa sahibi bile günler sonra haberi oluyor.Belediyenin bile almadığı mazot filtresi fiber parçalarını süngerleri ovaya döküyorlar" dedi.
Köy mü? mahalle mi? olduklarını anlayamadıklarını belirten Kurt, "Gerekli yerlere dilekçelerle müracaat ettik. Bize verilen cevap çöp dökenlerin plakalarını alın oldu. Biz bütün gün tarlalarda, kim gelip çöp dökecek? moloz dökecek? diye bekleyemeyiz. Bu atıkların kim tarafından döküldüğünü belediye de biliyor. Ama buna rağmen ova her geçen gün talan ediliyor. 1.sınıf tarım toprağı dökülen taşlı ve çamurlu topraklar sebebiyle tarım yapılamaz hale getiriliyor. Buna duyarsız kalınmamasını istiyoruz. Mazot parasından tasarruf etmek isteyen müteahhitlerin bu molozları arazilerimize dökülmesine izin verilmemesini ve bunun denetlenmesini istiyoruz" dedi.
Çevresinin Çalı, Küçük sanayi ve İzmir yolunun çevrilmesi ile dar alanda sıkıştıklarını belirten Kurt, "Arazilerde tarım yapılamaması üzerine bazı köylüler arazilerini sattı. Bu arazileri alan kişilerde buralara ev yaptı. Ancak bir süre sonrada 'sinek oluyor, böcek oluyor, koku yapıyor' diyerek bizi hayvancılık yaptığımız için zabıtaya şikayet etmeye başladılar. Biz 1.sınıf tarım arazisinde tarım ve hayvancılık yapamayacaksak nerede yapacağız. Niye geldin tarım arazisine ev yapıyorsun diye onlara kimse bir şey sormuyor. Biz kendi arazimizde kendi köyümüzde tedirgin oluyoruz" diye konuştu.
Köyde zor imkanlarda da olsa tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya devam ettiklerini belirten Kurt, "Gece olunca ovaya geliyorlar. Tarladaki mahsülü çalıyorlar. Şantiyede inşaatlarda çalışanlar gece olunca ovaya geziyor. Çiftçilik bitme noktasına geldi. Arsa sahibi yol kenarlarına dökülen molozdan döküldükten sonra haberi oluyor. Bu arazide tarım yapılmıyor. Yeniden temizlenmesi lazım. Bu da arazinin maliyeti kadar para gerektiriyor. Yetkililer hafriyat döküldükten sonra geliyor. Dökeni bulamıyorlar. Bunun yanı sıra sanayide kullanılan ancak belediyenin almadığı çöpler de ovaya dökülüyor. Yağ, artıklar, fiber parçaları gece saatlerinde ovaya boşaltılıyor. Burası ova, burası Bursa'nın en verimli arazisi, bunu hiç düşünmüyorlar" şeklinde konuştu.
Köy sakinlerinden Necati Yaman ise, dökülen moloz ve yağ atıkları sebebiyle toprağın dengesinin bozulup veriminin düştüğünü söyleyerek, "Tarımda kullanılması mümkün olmayan, ektiğinde bir şey alınamayacak bu topraklar 1. sınıf tarım arazisine dökülüyor. Bunlara 'dur' diyen de yok. Belediyeye gidince 'Arabanın plakasını al' diyorlar. Ovanın son durumu perişan.Verimli topraklar şantiyeye döndü. Ovanını ömrü önlem alınmazsa 5 yıl sürmez" diye konuştu.
Diğer yandan, ovadaki bir çok bahçe çevresine kamyonlarla getirilen ve içerisinde çoğunlukla taş ve vasfını yitirmiş toprak bulunan molozların döküldüğü görülürken, beton mikserinin ise tarla kenarına atılması görenlere hayrete düşürdü