8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Tekstilciler endişeli

Bursalı ünlü tekstilci Erol Türkün, Avrupalı şirketlerin ilgisinin azalmasıyla Uluslararası Heim Tekstil Fuarı’nın hüviyetini kaybetmeye başladığını ifade ederek, bunun endişe verici olduğunu söyledi.

Her sene Almanya’da gerçekleştirilen Heim Tekstil Fuarı’nın, Türk firmalarının yeni ürünlerini dünya piyasasına tanıtması ve yeni pazarlar kazanması için çok büyük bir fırsat olduğunu belirten Erol Türkün, "Heim Tekstil 2005 Fuarı, Türk şirketlerinin yeni koleksiyonlarını gerek mevcut müşterilerine, gerekse yeni pazarlara tanıtmaları ve pazarlamaları açısından büyük bir fırsattır. Buraya dünyanın her yerinden alıcılar geliyor" dedi.

Vanelli markasıyla ev tekstili sektöründe lider hale gelen Erol Türkün, ABD ve Avrupa’daki ekonomik sıkıntıların fuarı etkilediğini kaydederek, "Fuara katılan Türk firmalarının sayısının artması sevindirici. Tabii Avrupalı firmaların azalması ise endişe verici. Bu Heim Tekstil Fuarı’nın internasyonel özelliğini kaybetmesine yol açabilir. Bu da hem dünya, hem de Türk tekstili için büyük kayıp olur" diye konuştu.

Fuara üretici ve pazarlamacı olarak katılan Avrupalı firmaların yeni stratejiler belirleyerek fuardan çekildiklerinin altını çizen Türkün, şunları söyledi:

"Avrupa’da faaliyetini durdurarak kapanan üretici firmalar var. Bunlar fuar için kayıp oluyorlar. Tabii diğer üreticilerin hatırı sayılır kısmı ise, ekonomik sıkıntılar sebebiyle fuara ayırdıkları kaynakları yüz yüze iş görüşmelerine kaydırarak fuardan çekiliyorlar. Pazarlamacı şirketler ise, teke tek müşteri bağlantılarının daha iyi neticelendiğine inanıyor. Bunlar da bu şekilde yeni bir pazarlama yöntemi ile kaynaklarını değerlendiriyorlar. Bu firmaların kaybı Uluslararası Heim Tekstil Fuarı’nın misyonunu kaybetmesine sebep olarak, alıcılıların gelmemesine, yani fuarın hüviyetini kaybetmesine yol açar. Bunun için şirketler için pozitif şartlar oluşturulmalı ve teşvik sağlanmalı."

Bu arada, 2005 yılı tekstil sektörünü de değerlendiren Türkün, firma olarak modernizasyonu, sadece kapasite artışıyla değil, ürün çeşitliliğini de artırarak gerçekleştireceklerini vurguladı. Gelecekte çok büyük ve kapasiteli işlerin Çin’e kayma ihtimalinin olduğunu, bu yüzden Türk sanayicilerinin yatırımlarının kapasiteyi arttırmaya dönük olmaması gerektiğini ifade eden Türkün, tekstilcilerin yaptıkları ciroyu satılan metreye bölmek suretiyle, ortalama ürün fiyatlarını bulup bunu yukarı çekmek için çalışmaları gerektiğini söyledi. 2004 yılında ev tekstilinde beklentilerin üzerinde bir hareketlilik yaşandığını dile getiren Türkün, yıl sonunda 30 milyon dolarlık ihracat rakamını yakalamak istediklerini bildirdi.

Özellikle Rusya, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkelerinde hakim olan Çin tehdidinin önüne geçmek için kapasite yerine kumaşın kalitesini artırmak gerektiğini hatırlatan Türkün, Çin ile sadece yenilik ve kalite ile rekabet edilebileceğini vurguladı.

bursa
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 13:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?