15
Ocak
2025
Çarşamba
BURSA

Türkiye'de gıda güvenliği yetersiz

Veteriner Hekimler Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. M.K Cem Şen, Türkiye’de gıda güvenliğinde, hayvansal gıdaların yüzde 90’lık bir riske sahip olduğunu uyarısında bulundu. Şen, Türkiye’de 1984 yılında oluşturulan sisteme göre hayvansal gıdalarda yetkililerin sorumsuz, sorumlu olanların ise yetkisiz olduğu güvensiz bir ortam oluşturulduğunu öne sürerek, “Halk sağlığı açısından büyük önemi olan Veteriner Hekimlerle ilgili statü artık belirlenmeli” dedi. 

Veteriner Hekimler Odası Bursa Şube Başkanı Dr. M.K. Cem Şen 16 Ekim Dünya Gıda günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de gıda güvenliğinin ciddi bir tehdit altında olduğunu söyledi. Bu durumun Türkiye’de Veteriner Hekimlerin statüsünün hala belli olmamasından kaynaklandığını öne süren Doç. Dr. Şen, “1984 yılında Veteriner Hekimler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde yetkisiz hale getirildiler. Böylece yetkililer sorumsuz, mesleki sorumluluğu olanlar ise yetkisiz hale geldiler. Söz konusu yapı ile Veteriner Hekimlik hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi mümkün değildir” dedi.

KIYMA-SUCUK ÇELİŞKİSİ

Yasal düzenleme olmadığı için gıda güvenliği konusunda gerekli denetimlerin yapılamadığını da belirttiği açıklamasında, çarpıcı örnekler veren Doç. Dr. M.K Cem Şen “Denetimler yetersiz olduğu için kıymanın 14 YTL olduğu ülkemizde 1 kg sucuk 5 YTL’ den satılıyor. Bu tür gıdaların ambalaj bilgileri okunamıyor, son kullanma tarihi yaklaşan ürünler promosyon adı altında tüketiciye sunuluyor. Böylece halkımızın elinden güvenli gıda tüketme hakkı alınıyor” dedi. 

Mezbahalarda ve kesimhanelerde yasal yetersizlik ve alt yapı eksiklikleri nedenleriyle kontrollerin yetersiz olduğunu da söyleyen Doç. Dr. M.K. Cem Şen, “Hasta hayvanlara verilen antibiyotik gibi bazı ilaçlar ete karışabilmektedir. Bu nedenle kesimi yapılan hayvanların etlerinde ilaç kalıntısı olup olmadığının tespiti için veteriner hekimlerce kontrolü yapılmalıdır. Ama yasal boşlukları nedeniyle bu gerektiği gibi yapılamaktadır” diye konuştu. 

Büyük umutlarla beklenen ve 2004 yılında çıkarılan 5179 sayılı Gıda Yasası’nın ve buna bağlı olarak çıkarılan yönetmeliklerin de yetersiz ve yanlışlarla dolu olduğunu da kaydeden Doç. M.K. Cem Şen, “Hasretle beklediğimiz yasa 2004 yılında çıktı. Fakat yasa gıdada denetimden çok denetimsizliği yasal hale getirdi. AB’ye satılacak balıklar veteriner hekim kontrolüne tabi tutuluyor ama yurt içi tüketim için böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Ayrıca İhracata yönelik olan kesimhanelerde resmi veteriner hekim kontrolü zorunlu fakat, yurt içi tüketim için maalesef böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Yani A.B vatandaşı korunurken kendi halkımız korunamıyor” şeklinde konuştu. 

Doç. Dr. Şen bitki ve hayvanlarda kullanılan hormonlar, ilaçlar ile gıda maddelerine katılan koruyucu maddelerin yeni hastalık türlerini ortaya çıkardığını ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmeye başladığına da dikkat çekerek bu konuda şunları söyledi: "Bilindiği gibi son yıllarda hayvanların ve bitkilerin verimliliğini arttırabilmek için çeşitli kimyasallar, hormonlar, veteriner ilaçları, zirai ilaçlar kullanılıyor. Ayrıca gıdaların raf ömürlerini uzatmak, için muhtelif koruyucu maddeler kullanılıyor. Bu tür maddeler belirli oranların dışında ve uzman kontrolünden uzak kullanıldığında insanlarda hastalıklara yol açmaktadır. Nitekim son yıllarda deli dana, SARS, kuş gribi gibi hayvanlardan insanlara geçen ve ölümle sonuçlanan hastalıklarla tanışmaya başladık”

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 13:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?