Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiye genelinde tüketilen etin yüzde 50'sinin kaçak olduğunu belirterek, denetimlerin yetersiz kalmasının Bursa'yı kaçak et merkezi haline getirdiğini söyledi.
Tüketici Derneği (TÜKEDER) binasında düzenlenen toplantıda konuşan, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Bursa'da kaçak et tüketiminin ciddi boyutlarda olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde kaçak et tüketiminin yüzde 50 civarında olduğunu kaydeden Tayar, "Bursa'da yüzde 55 civarında kaçak et tüketilmekte. Bunun sebeplerinin başında, yasal zorunluluk olmasına rağmen, Bursa'da belediyeye ait bir kesimhanenin bulunmamasıdır. Bu sebeple ilimizde etlerin önemli bir kısmı, yasal denetim yapılan mezbahaların dışında kesilerek, hem devlet zarara uğratılmakta, hem de denetimden uzak kesilen bu hayvanlar, yine sağlıksız bir yöntemlerle marketlere getirilip satışa sunularak, halkın sağlığı ile oynanmaktadır" dedi.
Veteriner hekim kontrolü yapılmadan kesilen hayvanlardan elde edilen etlerin sağlık açısından çok büyük risk teşkil ettiğini anlatan Tayar, "Bu hastalıklardan kaynaklanabilecek tehlikenin önüne geçebilmek için, öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekiyor. Bunun için de, kasaplık hayvanların asgari teknik ve sağlık şartlarına sahip kesim yerlerinde, veteriner denetiminde kesilip tüketiciye sunulması gerekir. Belediye kanununun 15'inci maddesine göre, halk sağlığını doğrudan ilgilendirdiği için belediyelere mezbaha kurma, kurdurtma, işletme yada işlettirme görevi yetki olarak verilmiştir. Vatandaşın sağlığını doğrudan ilgilendiren bu konuda, belediyemiz sorumluluğunu ihmal etmemelidir. Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki, 2 milyonu aşan bir nüfusa sahip Bursa'da, maalesef Büyükşehir Belediyemizin bir mezbahası yoktur. Bu konuda İstanbul ve Balıkesir belediyeleri gerekli çalışmaları yapmakta. İstanbul'da mezbaha, Balıkesir'de ise kesik et kontrol merkezi bulunmakta. Bursa büyük bir şehir olmasına rağmen, denetimlerin yeteri kadar yapılmamasından dolayı, kaçak et cennetine dönüştü" diye konuştu.
Kaçak etin yalnızca yurt dışından getirilen et anlamına gelmediğini, denetim altındaki mezbaha ve veteriner kontrolü olmadan kesilen etlerin de kaçak et statüsünde olduğunu dile getiren Tayar, "Vatandaşlarımıza soruyorum. Etinizi nereden alıyorsunuz? Lütfen et ve et ürünlerini alırken okur-yazar olunuz. Aldığınız et ve et ürünlerinin üzerindeki etiketleri mutlaka kontrol ediniz. Nerede kesilip hazırlandığı belirtilmeyen etleri lütfen almayın. Bu gibi durumlarda gerek belediye, gerek ise Tarım İl Müdürlüklerini arayarak şikayetlerinizi iletin" şeklinde konuştu.