Bursa Valisi Şehabettin Harput, tarih, kültür, turizm, sanayi ve ticaret şehri Bursa'nın el birliği ile gelişmesi için sivil toplum kuruluşları ile medyanın desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Her ay koordinasyon kurulunda devlet birimlerinin çalışmalarının karşılıklı değerlendirildiğini ifade eden Vali Harput, "Bursa'da 282 projeye 386 milyon liralık bir kaynak aktarıldı. 2009 yılı Özel İdare bütçemiz 85 milyon liradır. Bunun 58 milyon lirası yatırımlara gidiyor. Köy yollarının tamiri ve yenilenmesi için her yıl 20 milyon lira harcanıyor. Bu yıl şehrin asayişine önemli bir katkı sağlayacak MOBESE kamera sistemini 13.6 milyon liraya ihale ettik. Bu proje 3 aşamada gidiyor. Yer temini yapıldı, şimdi düzenleniyor. Alt yapı çalışmalarını Telkom firması Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütecek. Üçüncüsü müteahhit firmanın işe başlamasıdır. Bu yıl Büyükşehir Belediyesi ile BTSO'nun desteği ile projeyi tamamlamayı, sonraki yıllarda da geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Organize tarım bölgesini Karacabey'de hayata geçireceklerini, tonlarca ürün karşılığı her yıl alınan tohum üretiminde çiftçileri ithalattan kurtararak Bursa'yı üs haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Vali Şehabettin Harput, "Mevcut şehir içinde kalan, tıkanan sanayimizi de Mustafakemalpaşa ilçemize kaydıracağız. Bu ilçemizde yatırımlar başladı. Karacabey'de de stratejik olan gıda ve tarımla alakalı üretimi destekleyeceğiz. 4 dağ ilçemizi kalkındırma programımız neticeleniyor. İl Genel Meclisi üyeleri, ziraat odaları ile dağ yöresinde ziraat olarak ne yapılacağını planlayacak" diye konuştu.
Bursa'da 1892 den 1953'e kadar tren olduğunu, bundan sonra demir yolu ulaşımının ihmal edildiğini belirten Vali Harput, "Hızlı tren projesinin Bursa'ya uzaması için Devlet Bakanı Faruk Çelik ile birlikte Ankara'da görüşmelerimiz sürüyor. İstanbul-İzmir arasında 5 milyar TL'lik otoyol projesinin önemli bir bölümü de Bursa üzerinden gidecek. Ulaşımın hızlanması sanayi ve turizm bakımından Bursa için çok önemli bir konudur. Oylat, Mudanya ve Gemlik'te 3. şeritlerin açılması için çalışmalarımız hızlandı. İznik ve Uludağ turizm için çok önemli unsurlarımızdır. Vatikan Ankara Büyükelçiliğine yazı yazdım. Hristiyan alemi için çok önemli olan konsil toplantısının yapıldığı İznik'te bu yerin bulunup restore edilmesini arzuluyoruz. Bu konuda onların da desteği ile çalışma yürüteceğiz. İznik'te inanç turizmini geliştireceğiz. Uludağ'ın tabii güzelliklerinin yanı sıra, kayak turizminin gelişmesi için başta Alaçam imar planı değişikliğini tamamlıyoruz. Buraya yabancı yatırımcılar gelecek. Uludağ Milli Park bölgesinde de silüet projelendirmesi bitiyor. Oteller bölgesinde de bazı binalar yıkılacak. Burası güzelleşecek" diye konuştu.
Termal şehir özelliğinin Roma, Bizans ve Osmanlı'da ön planda olan Bursa'da şu anda bu sektörden bahsetmenin mümkün olmadığının altını çizen Vali Harput, "Parmak kalınlığında su ile bu turizmi yapamayız. Özel sektörün sondaj masraflarını biz yapalım, çıkan sıcak suyun yüzde 75'ini biz alalım diyoruz. Şu anda 500 metrede 47 derece suya ulaşıldı. Bizim hedefimiz yüz derecelik suya ulaşmak. 2 bin metreye kadar ineceğiz. 4. ve 5. sondajları da başlatacağım. İlk 2 sondajı canlandırıp oradaki suları da kullanacağız. Başta turizm ve SPA turizm yatırımlarını teşvik edeceğiz, ardından bu suyu bölgesel olarak ısınma ve seralarda kullanacağız. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir şirketimiz var. Bu şirketi canlandırıyoruz. Bursa'nın tanıtımı için de metaryaller üreteceğiz. Bu konuyu da Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya ve İznik belediyelerinin iştirakiyle kurduğumuz Turizm Tanıtma Birliği üzerinden yürüteceğiz. Muradiye'deki şehzade türbeleri ile iç Kozahan'ın restorasyonunu Özel İdare imkanları ile gerçekleştireceğiz. Yeşil Camii'nin 1 milyon lira civarındaki restorasyonu için sponsorluk görüşmelerimiz sürüyor" şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na devrdedilen Yeniyol'daki eski Tekel binasının 10 milyon liralık restorasyonun bitmesiyle bu yıl sonunda hizmete gireceğini anlatan Vali Harput, yeni adliye binasının yerinin kesinleşmesi ile bu yıl inşaatına başlanacağını, yeni defterdarlık binasının da bu yıl temelinin atılacağını söyledi. Samanlı'daki 500 dekar alan üzerine kurulacak hastaneler zinciri için bölgedeki tarım alanı durumunun araştırılıp, Anıtlar Kurulu'nca bölgenin sağlık kompleksine uygun olduğuna karar verildiğini anlatan Vali Harput, burasının ihalesinin de Sağlık Bakanlığı'nca bu yıl yapılacağını bildirdi. Harput, Mudanya yolu Aydınpınar merasına yeni Mudanya Devlet Hastanesi inşa edileceğini, 100 dekarın ise TOKİ'ye verildiğini sözlerine ekledi.