8
Eylül
2024
Pazar
EKONOMİ

Cep telefonu çılgınlığı durmuyor

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen "cep telefonları ve baz istasyonları" konulu toplantıda konuşan Prof. Dr. Levent Sevgi, "Cep telefonları ve baz istasyonlarının sağlığa zararlı olup olmadığı halen araştırılmaktadır. Kesin bir şey söyleyemiyoruz. Bunun başlıca sebebi, bir çok konuda olduğu gibi ibilinenlerin bilinmeyenler yanında çok ama çok az olmasıdır. Yapılacak şey temkinli olmaktır.

 İnsanın 24 saat bulunduğu yerlerde aşılmaması gereken değerleri (ICNIRP) kontrol altında tutulmalıdır. Ancak belirsizliklerin çok olması sebebiyle sınır değerleri sürekli bir tartışma konusudur. Bu yüzden az sayıda da olsa bazı ilkeler ICNIRP sınır değerlerini kabul etmekle birlikte, ulusal sınırı değerlerini teknolojinin el verdiği en düşük seviyelere çekmeye başlamışlardır" dedi.


Baz istasyonlarının kansere sebep olup olmadığının hüm hızıyla araştırılmaya devam edildiğini ifade eden Sevgi, "Bu sorunun henüz cevaplanamayacağı konunun izmanları belirtmektedir. Uzmanlar, bu soruyu cevaplandırmak için epidemiyolojik çalışmaların 10-15 yıl sürmesi ve bu çalışmalardan elde edilecek sonuçlarında baz istasyonları ile sağlıklı bir biçimde ilişkilendirilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. Bugün için kanser yapar demek kadar, kanser yapmaz demenin de bilimsel bir değeri yoktur" diye konuştu.


Okul, kreş ve hastane gibi binalardan baz istasyonları kaldırmaktan ziyade enerji hüzmelerini bu bölgeye bakmamasını sağlamanın daha doğru olduğunu söyleyen Sevgi, şunları kaydetti:
"Genelde çatıya kurulan baz istasyonu anteni, enerjiyi mum ışığı gibi yayar. Yani dibine en az seviyede enerji verir. Bina cephelerine ve balkonlara kurulan antenler ise enerjisini el feneri gibi yayar. Fenerin hüzmeleri daraldıkça ışık şiddeti artar ve fener nereye yönelirse o bölgeyi aydınlatır.

 Cephe antenleri de bu şekildedir. Örneğin bir binanın 2. katı hizasındaki bir cephe anteni binanın önünden geçen sokağı kapsamak için tasarlanmıştır. Normal şartları binanın içine en az etki yapacaktır. Kurulacaksa okul ya da hastanenin tepesinde olması en mantıklısı. Böylece çevreyi kapsadığınız gibi okul ve hastaneyi de maksimum korumuş olacaksınız. Çünkü bunlar mum gibi dibini aydınlatmaz. Aslınca baz istasyonu kurmak için camiler biçilmiş kaftandır".


Sevgi, baz istasyonlarının kaldırılması için pek çok dava açıldığını, kat mülkiyeti ve belediye kanunlarına uymama gibi sebeplerle bunların söküldüğünü, ancak istasyonların insan sağlığına zararlı olduğu iddiası ile açılan hiç bir tazminat davasının kazanılmadığını hatırlattı.

Cep telefonları ve baz istasyonlarının, elektromanyetik kirliliğin sadece bir konusu olduğunu ifade eden Sevgi, elektromanyetik enerji ile doku arasında alınan dozun önemine işaret ederek, "Yani bir dakikalık konuşma ile 10 dakikalık konuşma arasındaki etki bire ondan çok daha fazla olabilir. Bu sebeple konuşmalar kısa sürmeli, cep telefonu ancak önemli bir haberleşme aracı olarak görülmelidir. En önemlisi ise, gençler cepten daha uzak durmalıdır. Üstelik gençlerin biyolojik gelişimleri sırasında etkiler çok daha farklı olabilir" dedi.

BURSA (İHA) -
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2004 Cuma 10:35:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?