Genç Sanayici İş Adamları Derneği'nin 2006 yılının ilk 3 ayını ele alan anketi sonuçlandı. GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin, anket sonuçlarına göre iş adamlarının ekonomik gidişattan memnun olmadıklarını, Avrupa ile rekabet edebilmeleri için devletin desteğinin şart olduğunu söyledi.
Kervansaray Termal Otel'de düzenlenen toplantıda, Başkan Sezgin, yeni seçilen yönetim kurulunu kamuoyuna tanıttı. GESİAD'ın vizyonu, hedefleri ve çalışmaları hakkında bilgi veren Sezgin, 2006 yılı beklentilerini belirlemek suretiyle üyeler arası yapılan ekonomik durum anketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sezgin, "İlk bölümde makro bazda sorular, ikinci bölümde üyelerin şirketleriyle ilgili sorular ve üçüncü bölümde ise 59. Hükümet'in icraatlarıyla ilgili sorular ankete katılanlara yönetildi. Üyelerin yüzde 90'ı bu ankete katıldı. Ankete katılanlara göre, Türkiye'nin en önemli ekonomik meselesi işsizlik. Bundan sonra düşük kur ve cari açık, en önemli siyasi problem ise Güneydoğu, Avrupa Birliği ve Kıbrıs gibi meseleler. Genel olarak şirketlerinin çalışma durumu sorulduğunda ise yüzde 61 tatmin edici değil, yüzde 17 iyi cevabı alınırken, çok iyi diyenlerin olmadığı görüldü" dedi.
Sezgin, iş adamlarının şirket faaliyetlerinde olumsuz etkilendikleri unsurların başında düşük kur, hammadde ile girdi maliyetleri ve vergi düzeni gibi konuların geldiğini, iş dünyasının hükümetin en önemli icraatı olarak enflasyondaki düşüş, Avrupa Birliği ve IMF programındaki uyumu gördüğünü anlattı. Sezgin, "Gerçekleştirilemiyen icraatlarda ise en başta devletin yatırıma özendirmediği yönünde şikayetlerin dile getirildiğini gördük. Son olarak Türkiye'nin ekonomik gidişatın nasıl olduğu sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 38'i değişen bir şeyin olmadığı, yüzde 15'i iyiye gittiği yönünde cevaplar verirken, yüzde 24'ü ise kararsız olduğunu belirtti" diye konuştu.
Sezgin, "GESİAD olarak yaptığımız bu anket sonucunda üyelerimizin ekonomik gidişattan memnun olmadıklarını gördük. Çığ gibi büyüyen işsizlik, eğitim politikasının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkamaması, cari açığın kapanmaması ve ithalat ve ihracattaki dengesizlik, düşük kur, maliyetlerin artması gibi birçok meselenin olduğu göze çarpmakta. Bu konularda neler yapılabilir? Ülkemizde yatırımın, istihdamın, üretimin ve ihracatın önündeki en büyük engel, mevcut vergi sistemidir. Bu sistem kişileri kayıt dışına çıkmaya zorlamaktadır. Kayıt dışından hükümet kadar iş dünyası da şikayetçi. Günümüzde reel sektöre dayalı bir kalkınma politikası izlenmelidir.
Öncelikle etkin ve işlevsel bir denetim sisteminin oluşturulması gerekir. Dev bir pazara hazırlık öncesi aynı pazarı paylaşacağımız rakiplerimizle aynı konuma gelmek zorundayız. Bunun içinde hükümetin sanayici ve iş adamının yanında olarak, destek olması gerekir" şeklinde konuştu.
Sezgin, kayıt dışıyla ilgili olarak ise, Basel II kriterlerinin çok önemli olduğunu, bu sayede firmaların gerçek bilançolarını yansıtmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.