Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler döner sermaye gelirlerinin yüzde 1'ini SHÇEK'e, yüzde 4'ünü Sağlık Bakanlığı'na yüzde 15'ini de Maliye'ye 20 Ocak'a kadar ödemek zorunda kalınca başhekimler sıkıntıya girdi.
Yılbaşı olması nedeniyle birçok hastanenin döner sermayesinde vergi borcunu ödeyecek para olmadığı için başhekimler kara kara düşünüyor. Çeşitli kamu kurumlarından alacaklı olmalarına rağmen vergi borcunu ödemekte güçlük çeken hastanelerin imdadına yine Ankara yetişecek.
Bursa'da bulunan bazı hastenelerin 20 Ocak'a kadar ödemesi gereken vergi borçları şöyle: Yüksek İhtisas (1 milyon 300 bin YTL), Çekirge Devlet (1 milyon 600 bin YTL), Bursa Devlet (1 milyon 200 bin YTL), Onkoloji Hastanesi (1 milyon 300 YTL). Bazı hastane başhekimleri ödemede sıkıntı yaşamayacaklarını söylerken bazıları, döner sermayede yılbaşı nedeniyle para kalmamasından sıkıntılı.
Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliine göre, vergi borcunu 20 Ocak'a kadar döner sermayesinde para olmasına rağmen ödemeyen hastanelerin başhekimlerine yüzde 1 oranında para cezası kesiliyor. Bugüne kadar bu cezanın Bursa'da uygulanmadığını söyleyen bir başhekim; "Her yılın başında butür sıkıntılar yaşanıyor. Birçok hastanenin döner sermayesinde para kalmadığı için vergi borçlarını ödemekte zorluk çekiliyor. Maliye'nin para göndermesiyle birlikte bu sıkıntı aşılır. Ama tuhaf olan hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarından milyonlarca YTL'lik alacakları olmasına rağmen hastaneler vergi borçları için heryıl sıkıntı yaşıyor" dedi.
Devlet hastaneleri vergi borçlarını 20 Ocak'a kadar ödeyemezse, vergi borcunun yüzde 1'i oranında başhekimlere para cezası kesilecek. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler, döner sermaye gelirlerinin yüzde 1'ini SHÇEK'e, yüzde 15'ini Maliye'ye ve yüzde 4'ünü Sağlık Bakanlığı'na 20 Ocak'a kadar yatırmak zorunda. Maliye'nin yanısıra özel firmalara da borçlu olduklarını söyleyen başhekimler, borçlarla ilgili sürekli ihtar çekildiğini, yılbaşı olması nedeniyle döner sermayelerde para kalmamasından yakınıyor. Sağlık Bakanlığı hastane borçlarının alacaklarından tahsil edilmesi konusunda Maliye Bakanlığı'na öneri götürmüş ama bu kabul edilmemişti.
Türkiye genelindeki hastanelerin alacak toplamı 2 milyar YTL'yi buluyor. Devlet Hastanesi başhekimleri de, muayehanelerin kapatılmasıyla birlikte sadece bin 200 YTL'lik maaş aldıklarını belirterek; "Maliye Bakanlığı kendi borcunu ödemiyor bize ödettirmeye kalkıyor. Vergi borçları için Maliye para gönderse bile yani devlete karşı kendimizi kurtarsak bile firmalarla karşı karşıyayız. Her gün değişik firmalardan ihtar çekiliyor. Bu sefer de icralarla boğuşmak zorunda kalacağız" diye konuştu. Bazı hastene başhekimleri ise, sıkıntı yaşanılmayacağını söylüyor.