Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Bursa Şube Genel Sekreteri Uğur Çelikkol, Karagöz Evi'nin birçok turistin seyahat kitabında ziyaret edilmesi gereken bir mekan olduğunu söyledi.
UNIMA Yönetim Kurulu adına Uğur Çelikkol, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Eylül'de UNIMA Bursa Şubesi'nin Karagöz Evi'nden tahliye edilmesi için yolladığı tebligatı değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. UNIMA'nın Birleşmiş Milletler'in (BM) bir kuruluşu olan UNESCO tarafından kurulduğunu ve 63 ülkede milli merkezinin bulunduğunu söyleyen Çelikkol, "UNIMA Türkiye Milli Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 1991 yılında kurulmuştur. Burada, bu sanatı araştıran, tanıtan, icra eden ve yeni sanatçıların yetişmesini sağlayan insanlar vardır. Karagöz'ün Bursalı olmasından ve arkadaşlarımızın 1988-1997 yılları arasındaki yoğun çalışmalarından dolayı Bursa'ya bu şubeyi kopararak aldık. Bu, Bursa için bir şereftir. Türkiye'de sadece Bursa'da şubesi vardır, dünyada da örneği çok azdır'' dedi.
UNIMA Bursa Şubesi'nin 9 yıldır Karagöz Evi'nde faaliyet gösterdiğini açıklayan Çelikkol, ''Karagöz Evi, herkese açık ve her katkıyı kabul eden mütevazı insanların yönetiminde bir sanat atölyesidir. Çünkü burada aynı zamanda deriden gölge oyunu figürleri yapılmakta, ustalar tarafından eğitimi verilmektedir. Burada hiçbir şey yapılmıyor değildir. Burada, bu sanatın yaşatılması için çok şey yapılmaktadır. Buraya gönüllerini ve her şeyi vermiş insanların çabaları sayesinde Japonya'dan Çin'e, Fransa'dan Rusya'ya ABD'den Avustralya'ya kadar birçok turist seyahat kitabında Karagöz Evi ziyaret edilmesi gereken yer olarak tavsiye edilmektedir. Konuyu bilen ve Karagöz Evi'ni ziyaret eden yabancı turist ve araştırmacı sayısı her yıl 600 civarında olmaktadır. Karagöz Evi'nde 2005 yılında 169 gösteri yaptık ve gösteriler 7 bin 400 seyirci tarafından izlendi. 2006'da ise 45 günden fazla süren Karagöz Evi'nde iç tadilata rağmen sunduğumuz 79 gösteri, 7 bin 249 kişi tarafından izlendi" diye konuştu.
Karagöz Evi'nin tüm gider ve masraflarının UNIMA tarafından karşılandığına dikkat çeken Çelikkol, ''Büyükşehir Belediyesi'ne ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'na yük olunmamıştır ve hiçbir zaman faaliyetlerimiz dolayısıyla maddi destek alınmamıştır. Şu anda belediyenin kültür ve sanatla ilgili bazı yöneticileri tarafından yapılmak istenen UNIMA'nın, yılların birikim ve çalışmasının sonucu gelinen ışıklı noktayı hiçe saymak değil de acaba nedir? Şehrimizde Karagöz sanatının bu noktaya gelmesinde katkıları ve emeği olan insanların gönlü alınmalıdır. Kültür ve sanata büyük önem veren Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'den Karagöz Evi'ni talep ediyoruz.
Zaten müze olan binayı, geleneksel Türk tiyatrosu ve Karagöz'ü, toplanması bugünün şartlarında çok zor olan mevcut kolleksiyonlarımızla daha ileriye götürmek için destek istiyoruz" şeklinde konuştu.
UNIMA Bursa Şube Başkanı Şinasi Çelikkol da kesinlikle Anadolu kaynaklı bir oyun olan Karagöz-Hacivat'ı yaşatmak için büyük uğraşlar verdiklerini dile getirerek, ''Karagöz, bir halk kültürüdür. Burası da halkındır'' diyerek düşüncelerini dile getirdi. Şinasi Çelikkol, her yıl ramazan ayı dolayısıyla yoğun bir program hazırladıklarını, bu yıl da hazırlamalarına rağmen yaşanan gelişmeler sebebiyle ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ederek, Büyükşehir Belediyesi'nin Karagöz Evi hakkında yayınladığı basın bülteninde ''Karagöz Evi'nde oyunlar devam ediyor'' ifadesinin ardından bu akşam yeniden gösterilere başlamalarının uygun olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.
Toplantı sonrası dernek üyeleri küçük bir oyun sergileyerek, programa hazır oldukları mesajını verdiler.
İHA
Yayın Tarihi :
28 Eylül 2006 Perşembe 17:27:01