2
Ocak
2025
Perşembe
GÜNCEL

PETKİM'den Bursa'ya özel ilgi

PETKİM Pazarlama Müdür Yardımcısı Dr. Mevlüt Çetinkaya, ithalatta uygulanan gözetim belgesinin PETKİM'in korumacılığına yönelik olmadığını, tüm plastik sektörünün haksız rekabet yaşamaması için uygulandığını söyledi.
 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Sanayi 18 Komitesi'nin (Plastikçiler ve Kauçukçular) genişletilmiş komisyon toplantısı, önceki akşam BTSO hizmet binasında yapıldı. Toplantıya katılan PETKİM Pazarlama Müdür Yardımcısı Dr. Mevlüt Çetinkaya, Kalite Kontrol ve Teknik Servis Şefi Dr. Tamer Çopur ile kimya yüksek mühendisi Ali Akgün, sektördeki yenilikler hakkında Bursalı plastikçilere bilgi verdi. PETKİM'in sektör için artıları ve eksileri konusunda görüşlerini dile getiren BTSO Meclis Üyesi ve Sanayi 18 Komite Üyesi İlker Biliktü, tartışmadan, konuşmadan ve çözüm üretilmeden tatbikat yapmanın ülkeyi ne hallere getirdiğinin ortada olduğunu söyleyerek, "Ama ben burada PETKİM'i kutlamak istiyorum. Çünkü PETKİM, eleştiriye açık, çözüm üreten, müşterilerine soran, sektörün sorunlarını sabırla dinleyen ve bunları pratiğe dönüştüren bir kurumdur" dedi.
 
Bugüne kadar sektör tarafından dile getirilen sorunların PETKİM tarafından çok iyi değerlendirilip bir çoğunun çözüme kavuşturulduğunu anlatan Biliktü, "Örneğin AYPE'de ülke tüketimine karşılık üretimin sağlanması, müşterisini her şart altında bilgilendirme, kaliteli üretim gerçekleştirmesi, laboratuvar hizmetleri, sektördeki küçük ve orta ölçekli firmalara sahip çıkması, tonaj ayrımı yapmadan fiyat belirlemesi gibi birçok gelişme bizim açımızdan çok olumludur. Ancak, bu olumlu gelişmelere rağmen acil stokların olmayışı, ithalatta gözetim belgesi uygulanması, tahsiste çıkan malın sevkıyatının yapılmaması, yüklemeden kaynaklanan fireler, resturn uygulaması ve en önemlisi piyasa şartlarına göre vadeli satışlara geçilmemesi, özellikle bu konuda sektörümüz nihai ürünü müşterisine 3-5 aya ulaşan vadelerde satmaktadır. Bunlar sektör için önemli sorunlar olarak yer almaktadır" diye konuştu.
 
PETKİM Pazarlama Müdür Yardımcısı Dr. Mevlüt Çetinkaya ise, ithalatta uygulanan gözetim belgesinin PETKİM'in korumacılığına yönelik olmadığını, tüm plastik sektörünün haksız rekabet yaşamaması için uygulandığını söyledi. İthal edilen ürünün fiyat tespitinin, o ülkede üretilen ürünün fiyatına göre belirlenmeye çalışıldığını kaydeden Çetinkaya, "Bu sayede ithalatın kayıt altına alınması da amaçlanıyor. İthal edilen ürüne karşılık Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığı her ay bizden fiyat tespiti istiyor. Burada amaç korumacılık değil, haksız rekabeti önlemektir. Zaten bu kararları Dış Ticaret Müsteşarlığı ve PETKİM kendi kafasına göre almıyor. Uluslararası hukuka uygun olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Avrupa Birliği mevzuatları ve Gümrük Birliği kararları doğrultusunda Brüksel'de yapılan değerlendirmeler doğrultusunda bu kararlar uygulamaya konuyor" şeklinde konuştu.

Stoklu üretim konusuna bir çözüm getirmeye çalıştıklarını kaydeden Çetinkaya, bunun için yeni depo yatırımlarının sürdüğünü belirtti. Resturn uygulaması konusunda sektörün sıkıntılarına katıldığını belirten Çetinkaya, bu konuda önümüzdeki günlerde bazı uygulamalar yapacaklarını, yapılan çalışmalar sonucunda bölgesel ve il bazında tüketim bilgilerine de ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
 
Vadeli satışlar konusunda kendilerinin de sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Çetinkaya, "Biz hammadde olarak nafta bulmada sıkıntı yaşıyoruz. TÜPRAŞ bile bize en çok 35 gün vade yapıyor. PETKİM her ay 150 milyon dolar hammadde ve işçilik ödüyor. Yani uzun vadeli satış yapmamız bizim için sıkıntı olabilir. Ama biraz esnemeler olabilir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2006 Perşembe 11:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?