Bursa'da 5 yılda hobi olarak yaptığı dev tren maketinde, minik lokomotifleri ve istasyonları gerçeğinin tıpa tıp aynısı olarak inşa eden kafeterya işletmecisi Müşfik Çırpanlı, tren kazalarından sonra demiryollarında kullanılabilecek manyetik yavaşlama ve otomatik kontrol sistemi geliştirdi.
Bursa'nın Nalbatnoğlu semtinde La Siesta isimli kafeteryayı işleten siyasal bilgiler mezunu Müşfik Çırpanlı (39), 5 yıl önce sürekli gidip geldiği İtalya'dan, tren maketleri ve rayları almaya başladı. İşyerinde 4 metreye 2 metre uzunluğunda bir maket tren sistemi kuran Çırpanlı, komuta kontrol panelini de elektronik öğrenerek yapmayı başardı.
Küçücük lokomotifleri büyük bir itina ve orjinal sistemlerinin 1/87 ölçeğinde yapan Müşfik Çırpanlı, tren kazalarından sonra, kendi maketinde yeni bir sistem denemeye başladı. Tünelleri, yokuşları ve ormanlar arasında giden lokomotifleriyle büyükler için keyifli bir oyuncak olan maket üzerinde yeni geliştirdiği sistemi deneyen Müşfik Çırpanlı, başarılı olunca projeyi Devlet Demiryolları'na göndermeye hazırlanıyor.
Kendi inşa ettiği raylarda meyilli alanlarda, raylarda elektrikle manyetik alan oluşturan Müşfik Çırpanlı, lokomotif ve katarların geçişini yavaşlatmayı başardı. Ayrıca hemzemin geçitlerde elektronik komutatör devreye sokan Çırpanlı, rayı kesen bir baskı olduğunda, ray üzerindeki manyetik alanları devreye alarak treni otomatik olarak yavaşlatıyor. 20 metre uzunluğundaki maket raylarında her gün 1 saat tren dolaştırıp çalışma yapan Çırpanlı, bu hobisinin kendisinin tabiata bakışını değiştirdiğini, el işi ve emeğe duyduğu saygıyı arttırdığını ve sabırlı olmayı öğrettiğini belirtiyor.
Bütün ortamın orjinal bir şekilde yansıtıldığı 3.5 milimetrelik horozların, kağıttan yapılmış dağların, sineklikten yapılmış çitlerin, istasyon, bakım ünitelerine giriş mekanizmalarının 1910-45 dönemi Almanya demiryolları sistemine göre tıpa tıp yapıldığı maketteki trenler, bir kontrol panelinden hareket ettiriliyor.
Maketteki makas sistemleri de kontrol panelinden yönlendirilerek trenlerin çarpışmaları, yanlış hatta girmeleri önleniyor. Lokomotiflerin ayrılması gerçeğinin aynısı sistemle çalışırken, lokomotif modellerin üzerindeki bütün detaylarda gerçeğinin tıpa tıp aynısını yansıtıyor.