6 bin yıllık geleneksel Anadolu ve Osmanlı kültürünün oluşumu ve gelişiminde öncü kent kimliği taşıyan Bursa, Kent Müzesi ile yine bir ilke imza atıyor.
Yüzyıllardır konukseverliğin ve tatlı bir rehavetin simgesi olan, Türk Kültürü’nün ayrılmaz parçalarından kahvenin tarihini merak edenleri Bursa Kent Müzesi’nde ilginç bir sergi bekliyor.
Her zaman gözde bir içecek olan kahvenin, ilk vatanı olan Habeşistan’dan Osmanlı’ya girişi ve bugüne kadar katettiği yolu izlemek isteyenler için Kent Müzesi, hayli keyifli bir rota oluşturacak.
Son düzenlemeleri yapılan ve yakında Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi’nde Bursalılarla buluşacak olan “Bursa’da Kahve ve Kahvehane Kültürü” sergisinde neler yok ki…
18’inci yüzyıldan kalma kahve kavurucuları, en nadide fincanlar, el yapımı mangal ve cezveler, kahve soğutucuları, ocak, tepsiler, nargileler ve kahvehanelerde kullanılan daha pek çok eşya yer alıyor.
Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez’in özel koleksiyonundan oluşan sergide, kahve keyfini tamamlayan antika sigara tablaları, enfiye kutuları, pipolar, tütün kutuları, ibrik, sürahi, semaver, kahve terazisi ve öğütücüleri ile 1930 ve 1950’li yıllar arasında üretilmiş sigara ve kibritler de sergilenecek.
Evliya Çelebi’nin ünlü seyahatnamesinde anlattığı eski Bursa kahvehanelerinin de mizansen olarak canlandırıldığı sergi, Bursalılardan büyük ilgi göreceğe benziyor.