Bursa'da, üniversite mezunu olan travesti Öykü takma adlı Ömer Evren tarafından kurulan Gökkuşağı Derneği üyeleri, travestilerin toplumda eşitlik ve iş istediğini söyledi.
Dernek Başkanı Öykü Evren, "Devlet ve toplum bizi dışlıyor. Alkol ve uyuşturucu bu insanların tek sığınak noktası olmuş" dedi. Öykü Evren, fuhuş yapan AIDS'li arkadaşlarını tasvip etmediklerini, bu kişilere devlet tarafından maaş bağlanarak tedavilerinin düzenli olarak yapılması gerektiğini bildirdi. Toplantıya katılan İnsan Hakları Derneği İstanbul İl Başkanı Eren Keskin ise, travestilerin işkence gördüğünü öne sürdü.
Bursa'da travestilerin kurduğu Gökkuşağı Derneği Başkanı ve üyeleri, şiddete maruz kaldıkları gerekçesiyle, İnsan Hakları Derneği İstanbul İl Başkanı Eren Keskin'in de bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi. Sosyal faaliyetler, travestilerin iş bulması ve AIDS'li arkadaşlarının topluma kazandırılıp fuhuştan kurtarılması için derneği kurduklarını belirten Ömer Evren, "Şu ana kadar derneğimize 50 üye başvurdu. Bu derneği haklarımızı aramak ve davalarına sahip çıkabilmek için kurduk. Travesti olmak suç değil. Fakat şiddet uygulamak insanlık suçu. Bizler insanız. Arkadaşlarımız arasında maalesef fuhuş yapanlar var. Yapmak zorunda kalıyorlar. Travesti olmak suç değildir. Ama yasalar çerçevesinde muamele edilmesi gerekir. Kimse bize illegal olarak şiddet uygulamamalı. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Fakat yanlışlarının yanında değiliz. Bizler haklarımızı savunmak için bu derneği kurduk. Biz cinsel yönümüzle suç işlemiyoruz. Suç olmayan bir şeyin cezası olamaz. Devletin de bize sahip çıkmasını istiyoruz. Uluslararası kuruluşlardan da destek bekliyoruz" dedi.
Kendisinin üniversite mezunu olduğunu, İş-Kur'a başvurmasına rağmen bir cevap alamadığını belirten Evren, "Çalışmak istiyoruz ve kimsenin bize kötü gözle bakmamasını istiyoruz. İşçi Bulma Kurumu'na 2 yıldır kayıtlıyım. Arkadaşlarımın arasında da çalışabilecek insanlar var. Devlet dışlıyor, toplum dışlıyor, aileleri dışlıyor. Bu insanların yapabilecekleri hiçbir şey yok. Alkol ve uyuşturucu tek sığınak noktaları olmuştur. Kimse isteyerek şiddet göstermemektedir. Eğer 100 kişi arasından birkaç kişi böyle davranıyorsa, bu herkese mal edilmemelidir. Her konuda tamamen haklı değiliz ama davamızın arkasındayız. Aramızda hatalı olanlar vardır. Biz bunları değiştirmek istiyoruz. Bu derneği kurmaktaki hedefimiz budur. AIDS'li arkadaşlarımızı biraraya toplayarak onlara bir imkan sağlamak istiyoruz. Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu arkadaşlara maaş bağlanarak, sağlık güvencesi atına alınmaları için başvuruda bulundum. Bunu zaten devlet yapmalı. Bu herkesin meselesi. Birçok arkadaş okumamış, eğitim görmemiş, psikolojik sorunu olan insanlar. Bu derneği kurduk ve iyi şeyler yapmak için çalışacağız. Bunu sizler de göreceksiniz" diye konuştu.
İnsan Hakları Derneği İstanbul İl Başkanı Eren Keskin ise, uzun yıllardır cinsel yönelimi farklı olan insanların avukatlığını yaptığını söyleyerek, "Öyle ki bu insanlar toplumda en çok şiddete maruz kalan insanlardır. Maalesef cinsel yönelimi farklı olmak suç değil ama ve şiddete maruz kalmak suçtur. Bu insanlar maalesef toplumda şiddete maruz kalıyorlar. Bazı arkadaşlarımız artık Türkiye'de yaşamaktan korkuyor ve yurt dışına iltica etmek istiyor. Biz de bunlara zaman zaman yardımcı oluyoruz. Bu insanlar o kadar çok dışlanmış ki, şiddet şiddeti doğuruyor. Artık Türkiye'de yaşamaktan korkuyor ve yurtdışına çıkmak istiyorlar. Dünyanın birçok yerinde artık eş cinsellik bir hak olarak görülüyor ve iltica nedeni olarak kabul ediliyor" şeklinde konuştu.
Keskin, bugüne kadar kendilerine bir üyenin İsviçre için iltica talebinde bulunduğunu sözlerine ekledi.