2
Ocak
2025
Perşembe
YAŞAM

Din görevlilerinin hurafe sıkıntısı

Bursa Ulucami Onarım ve Bakım Derneği Başkanı İbrahim Aydın, Ulucami ile ilgili anlatılan hurafelerin halkı yanılgıya düşürdüğünü söyledi. 

Bursa'nın tarihi mekanlarının en önde geleni olan Ulucami her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilirken, görevli personelin az olmasından şikayet eden İbrahim Aydın, yurtdışından ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen ziyaretçileri kontrol altına almanın zor olduğunu belirtti. Camiyi ziyarete gelenlerin anlatılanlara göre çeşitli hurafelere inandıklarını ve ibadette yanılgıya düştüklerini ifade eden Aydın, "Cami içerisinde 'yeşil vav' diye bir şey uydurulmuş. Caminin içerisinde kıble tarafında bir vav var. Aslında bu yeşil değil, siyah renktedir. 

Ziyaretçilere, Hızır aleyhisselamın yeşil vavın yanında olduğu anlatılıyor. Orada namaz kılın, her duanız kabul olur deniliyor. Geliyorlar, orada namaz kılıyorlar. Bu çok yanlış. Bir de caminin kuzey batısındaki pencerede bulunan parmaklıklara gelerek, Davut aleyhisselamın demirleri diye, elleriyle yapışarak dua ediyorlar. Öyle bir şey de yok. Ulucami'nin şadırvanı bir başka hurafe konusu. Anlatılanlara göre, kimisi Ermeni kadını diyor, kimisi de Hıristiyan veya Yahudi diyorlar. Yıldırım Beyazıt bu camiyi yaptırırken orası bahsedilen bayanınmış. Yerini vermeyince, zorla almamak için ve orası kullanılmasın diye o yeri şadırvan yapmışlar. 
Buradaki şadırvan 65 metrekareden oluşuyor. Böyle bir şey yok. Burası mimari ve işçilik açısından yapılmış güzel bir eserdir. Kış aylarında vatandaşlar orada abdest alsın diye yapılmış. Ayrıca camiye de serinlik veriyor. Vatandaş su içme ihtiyacını oradan karşılıyor. Bu rivayet Osmanlı'yı sevmeyen tarihçiler tarafından ortaya atılarak, kitaplara geçmiş olabilir" dedi. 

Cami içerisindeki eserlerin Kültür Müdürlüğü'ne ait olduğunu ifade eden Aydın, "Cami içindeki hizmetlerden cami görevlileri sorumludur. Caminin giriş çıkışlarında ve cami içindeki ziyaretçileri kontrol altına almak güçleşmiştir. Caminin 3 kapısında birer tane müstahdem var. Bunların korunması ve çeşitli tarihi eserlerin kontrol altına alınabilmesi için en az 10 tane personele ihtiyaç var. Bu hizmetlerin daha iyi yürüyebilmesi için gerekli yerlere müracaat ettik. Uyulması gereken kurallarla ilgili olarak yazıların gönderilmesini istedik. Ancak daha bir cevap alamadık" diye konuştu. 

Aydın, ziyaretçiler hatıra fotoğrafı çektirirken patlayan flaşların içerideki altın yazmalı eserlere zarar verdiğini, bütün ikazlara rağmen kimsenin kulak asmadığını sözlerine ekledi.
Öte yandan, cami cemaati de personelin azlığı ve verilen hizmetlerin yetersizliğinden rahatsız. Cemaat, uyulması gereken kuralların giriş kapılarında görülecek bir yere konulmasını, 3 girişte de cami görevlisi bulunmasını istedi. Yabancı turistlerin yerli turistlerden daha saygılı camiyi ziyaret ettiğini belirten cemaat, ziyaret sırasında konuşulmasına tepki gösterdi. Özellikle havuz kenarında oturan vatandaşların dünya işlerini tartışmalarının camide gürültüye sebep olduğunu belirten Ulucami cemaati, Bursa Büyükşehir Belediyesi zabıtasından da caminin avlusunda yüksek sesli müzik yayını yapan satıcıların engellemesini istedi. Cemaat, ayrıca camiye turist getiren rehberlerin Ulucami'deki sanat özelliğine sahip birçok detaydan haberdar olmadığını belirterek, İl Kültür Müdürlüğü'nün Ulucami'nin değerlerini anlatan bir kitapçık hazırlamasını istedi.
.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2006 Pazartesi 18:36:02
Güncelleme :15 Mayıs 2006 Pazartesi 18:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?