Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Doğanbey Kentsel Dönüşüm projesinde dava krizinin çözüldüğünü belirterek, ilgili parsellerde kamulaştırmaların Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasının ardından inşaatların yükselmeye devam edeceğini söyledi.
Doğanbey projesiyle ilgili çıkan haberler sonrası açıklama yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Bursa'nın merkezinde olmasına rağmen bir türlü dönüşümünü sağlayamayan ve bazı sokaklarına ambulans, itfaiye aracı gibi can kurtarma araçlarının dahi giremediği Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali mahallelerinin çağdaş bir yaşam alanına dönüştürülmesi için başlatılan Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi, Türkiye'de uygulanan en büyük konut projesidir. Yaklaşık 200 bin metrekarelik alanı kapsayan bölgede uygulanan dönüşüm projesi için 4 binin üzerinde hissedarla görüşülmüş, bilgi verilmiş ve ardından sözlü ve yazılı onayları alınmıştır.
Bölgenin imar yolları ve rekreasyon alanlarıyla birlikte toplamı yaklaşık 200 bin metrekaredir. Proje ile alakalı birçok dava açılmış olup, yerel idare mahkemelerince verilen kararlar Osmangazi ve Büyükşehir belediyelerince temyiz edilmiştir. Temyiz edilen davaların 6 adedi, temyiz talebinin reddiyle sonuçlanmış, böylece yerel mahkemelerin kararları onanmıştır. Danıştay 6. Dairesi'nin onama kararında, "5393 Sayılı Belediye Kanunun 73. Maddesi ile kentsel dönüşüm ve gelişim projelerinin uygulama görev ve yetkisi Büyükşehir Belediyesi'ne verildiğinden, projenin bir parçasını oluşturan kamulaştırma kararlarının da anılan belediye tarafından alınması gerektiği, TOKİ'nin kamulaştırma yetkisi olmadığı" belirtilmiştir.
Osmangazi ve Büyükşehir Belediye yetkilileri bu karar üzerine bir toplantı yaparak çözüm önerilerini değerlendirdi. İki belediyenin üst düzey bürokratları ve hukuk departmanlarının da yer aldığı toplantıda, mahkemelerin iptal kararlarına dayanak olan kamulaştırma işlemlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına karar verildi. Buna göre, kamulaştırmayla ilgili konu, Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayındaki olağan toplantısında gündeme alınacak ve buradan çıkacak kamulaştırma kararının ardından bu parsellerin kamulaştırmasını Büyükşehir Belediyesi yapacak" dedi.
PLANLAR YENİLENDİ
Diğer yandan, yerel mahkemelerce iptal edilen planlar ile idarelerin diğer tasarruflarına ilişkin de yargılama aşamasında gerekli düzenlemeler yapıldığını ifade eden Dündar, "Osmangazi Belediye Meclisi'nin nisan ayı tarihli kararıyla 1/1000 ölçekli Yeni Merkez İmar Planı Revizyonu değişikliği kabul edilmiş ve bu değişiklik Büyükşehir Belediye Meclisi'nin nisan ayı olağan toplantısında onaylanmıştır. Şu an yürürlükte olan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarıyla ilgili herhangi bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu planlar doğrultusunda veriler inşaat ruhsatlarına istinaden bölgede inşaatlar yükselmektedir" diye konuştu.
Vatandaşlarımızın hak arama mücadelesine hiçbir itirazları olmadığını kaydeden Dündar, "Dava konusu olan parsel sayısı, bölgedeki toplam parsel sayısının yüzde ikisi bile değildir. Bu parsellerle ilgili problem de mahkeme kararlarının gerekçelerinde belirtildiği gibi kamulaştırma yetkilisi kurum ile ilgilidir. Osmangazi ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yaptığı son toplantıda bu durum, mahkeme kararları doğrultusunda giderilmiştir. Dolayısıyla, Büyükşehir Belediyemiz bu parselleri kamulaştırdığında bir problem kalmayacaktır. Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi, hazırlanış ve uygulanışı itibarıyla, plansız yapılaşmanın yoğun olduğu tüm kentler için model teşkil edecek bir projedir.
Projenin hem fiziki alan olarak büyüklüğü hem de 4 binin üzerinde vatandaşımızı ilgilendiriyor olması nedeniyle süreç içinde çeşitli aksaklıkların yaşanması normal kabul edilmelidir. Bugüne kadar ihalesi yapılan 4 etabın inşaatı hızla yükselmektedir ve son iki etabın birleştirilmiş ihalesi de kasım ayında yapılacaktır.
Yaklaşık 860 parselin anlaşma yoluyla alındığı, bu parsellerdeki bin kadar yapı ve müştemilatının yıkıldığı Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son aşamaya gelinmiştir" diye kaydetti.