Şah Melek (Şahmelik) Paşa ( 15.yüzyıl)
Şazi isimli bir kişinin oğludur.Çelebi Sultan Mehmed ve Sultan II.Murad devrinin önemli devlet adamlarındandır. Musa Çelebi’nin Amasya’ya vali olarak geldiğinde Şahmelik Bey Ona lala olmuştur. Çelebi Sultan Mehmed’in güvenini kazanmış ve Onunla birlikte Rumeli’nin fethine katılmıştır.
Musa Çelebi Edirne’de saltanatını ilan ettiğinde Aşıkpaşazade tarihinden öğrenildiğine göre; Ona vezir olmuş, ancak aralarında çıkan bir anlaşmazlık sonucunda Bizans’a kaçmış ve oradan da Çelebi Sultan Mehmed’in yanına gitmiştir. Tarihler Şahmelik Paşa’nın Çelebi Sultan Mehmed ile Bizans İmparatoru arasında elçilik yaptığından söz ederler. Çelebi Sultan Mehmed devri boyunca ve Sultan II.Murad’ın ilk zamanlarında önemli devlet görevlerinde bulunmuştur.
Edirne’de Kapıkule yolu üzerinde Gazi Mihal Köprüsü yanında kendi adını taşıyan camiyi yaptırmıştır. Bu cami Erken Osmanlı Devri mimarisinin ve çini sanatı yönünden de önemli bir yapıdır. Caminin olduğu yerde daha önce bir medrese olduğu ve ulemadan Molla Hüsrev’in burada ders verdiğini kaynaklardan öğreniyoruz. Bu nedenle de caminin olduğu yere de Şahmelek Medresesi Mahallesi ismi verilmiştir. Edirne’nin çeşitli yerlerinde “Gazi Şah Melek Odaları” yaptırmıştır. Ayrıca eşi Bezirci Hatun adına da Edirne’de mescitler yaptırmıştır.