Beyoğlu'ndaki tarihi Mısır Apartmanı'nda yasadışı tadilat belirlendi. İnşaatçı firmanın yönetim kurulu başkanına 5 yıl hapis istendi
İstiklâl Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'a ev sahipliği yapan, Demokrat Parti'nin kuruşuluna tanıklık eden Beyoğlu'ndaki asırlık Mısır Apartmanı'ndaki inşaat çalışmaları mahkemelik oldu. Binada yasa dışı tadilat yapıldığı gerekçesiyle, inşaat çalışmalarını sürdüren Sazmaş İnşaat'ın ortağı ve Koray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Koray'ın, tarihi dokuyu bozmaktan 5 yıla kadar hapsi istendi. İstanbul'da İstiklâl Caddesi'nin üzerinde bulunan Mısır Apartmanı, Abbas Halim Paşa'nın isteği üzerine 1910'da inşa edildi. Zemin ve üstündeki 6 kattan oluşan bina, Abbas Halim Paşa'nın ölümünden sonra varisleri tarafından apartmana dönüştürüldü. 1940'ta Türkiye'nin şeker krallarından Hayri İpar'a satıldı. Yıllar sonra Brezilya'ya yerleşen Ali İpar da, Murat Koray'a sattı.
DUVARLAR YIKILDI
Murat Koray'ın ortağı olduğu Sazmaş İnşaat, 2003'te 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na ve Beyoğlu Belediyesi'ne başvurdu. Gerekli izinler alındı ve restorasyon başlatıldı. Daha önce konut ve ofis olarak kullanılan 8'inci kat, "360" adlı lüks restoranta dönüştürüldü. Ancak Beyoğlu Belediyesi, restorantın yapımında duvarların yıkıldığını, camekanlı bir bölümle 75 metrekarelik bir sundurma yapıldığını ve tarihi dokunun bozulduğunu belirledi. Belediye, 31 Ağustos 2004'te bir tutanak tutup 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderdi. Kurul da idare mahkemesine başvurdu. Ancak bilirkişi raporunda tarihi esere zarar verilmediği belirtildi. Mahkeme de dosyayı kapadı.
TESADÜFEN GÖRÜLDÜ
Dört yıl sonra Beyoğlu Belediyesi'nin yolu, binadaki bir işletmenin başvurusu üzerine yeniden Mısır Apartmanı'na düştü. Binayı inceleyen ekip, gördüklerine inanamadı. İzinsiz çivi bile çakmanın yasak olduğu binada alt katlar büyütülmüş, yangın merdivenleri kesilmiş, duvarlar yıkılmıştı. Üstelik metrekaresi 20-30 bin dolardan kiralanan binayı, yüzde 30 oranında büyüten bu çalışmalar, boya badana gibi işleri kapsayan "tadilat ruhsatı" ile yapılmıştı. Savcılık devreye girdi ve mal sahibi Sazmaş İnşaat'ın ortağı olan Koray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Koray hakkında 5 yıla kadar hapis istemi ile dava açtı.