İstanbul’un en gözde eğlence mekânlarından Beyoğlu’nda emniyet ekipleri ve belediyenin yaptığı denetimlere isyan ederek protesto yürüyüşü yapan esnaf, eylemden 2 saat sonra yine denetimle karşılaştı.
İstanbul’da gece hayatının kalbi Beyoğlu’nda eğlence mekânları son 10 gündür sancılı bir süreç yaşıyor. Belediye ve emniyetin neredeyse her gece yaptığı denetimlerle bazı mekânların kapatıldığı ya da içkilerine el konulduğu öne sürülüyor. Önceki akşam durumu protesto için yürüyen esnaf, eylemden 2 saat sonra aynı denetimlerle karşılaştıklarını belirtiyor.
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) üyesi yaklaşık 150 esnaf, önceki akşam vergi artırımı ve sıklaşan denetimler sebebiyle Beyoğlu Belediyesi ile Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nü protesto etti. Protesto gösterisinin ardından eğlence mekânı sahipleri, aynı gece yine denetimle karşılaştı.
‘Her gece 50 mekâna baskın’
BEYDER Başkanı Tahir Berrak Karasu, “Saat 19.00’da protesto açıklamasını yaptık. 20.00’de işbaşı yaptık. 21.00 sıralarında Beyoğlu’nun en kalabalık mekânları Asmalımescit ve Nevizade’de polis ve zabıta denetime geldi” dedi. Son 10 gündür her gece 50 mekânın ruhsatlarının sorulduğunu ve bunlardan bazılarının kapatıldığını ileri süren Karasu, “Bu denetimlerden mağduruz. Bu uygulamaların özellikle müşterilerin olduğu saatler yapılıyor olması uygulamanın maksatlı olduğu şüphesini doğuruyor. Kaldı ki bizim üyelerimiz arasında ruhsatlı olmak şartı bulunuyor” diye konuştu.
‘Dava Danıştay’da’
İçkili mekânların bağlı bulundukları belediyeden ve Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (TAPDK) ruhsat almaları gerektiğini anlatan Karasu, “TAPDK ruhsatı olmayanların içkilerine el konuluyor. Ancak içkilere el koyma gibi bir yasal hakları yok. Biz zaten belediyeden içki satma ruhsatı aldıktan sonra satış yapıyoruz. Birkaç ay önce BEYDER üyelerinden bir kişi ‘çifte ruhsatlanma’ya itiraz ederek, ‘TAPDK ruhsatının zorunluluğunun iptali’ için dava açtı. Dava şu an Danıştay’da” dedi.
‘Bu tavır çok acımasız’
Beyoğlu Beledeyesi’nin belirlediği günlük eğlence vergisinin 15 lira olduğunu, kimi esnafın bunu ödeyemediği için bu uygulamaya maruz kaldığını da ileri süren Karasu şöyle konuştu:
“Kimimizden de biriken bu verginin faiziyle hemen ödenmesini istiyorlar. Bu ücret kişi başı 50 bin liralık bir borca neden oluyor. Vergiyi tam ödeyemiyorsak ekonomik nedenlerden, dünyada yaşanan ekonomik kriz Beyoğlu’nda da yaşanıyor. Ama bakın Beyoğlu 3 yıl şantiye alanı gibi olduğunda biz bunlara katlanmışken, şimdi bu tavır çok acımasız.”