KESK'in ülke genelindeki iş bırakma eylemi başladı. Memurlar, hastanelerin acil üniteleri dışında sağlık hizmeti vermeyecek, okullarda, vergi dairelerinde iş bırakacak. Dün başlayan otoyollar ve köprüdeki iş yavaşlatma eylemi devam edecek.
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, iş bırakarak Çankaya Belediyesi bahçesinde toplanan kamu çalışanlarını ziyaret etti. Tombul, burada davul-zurna eşliğinde halay çeken belediye personeline eşlik etti.
“YOLLARI KESİP BİZE ENGEL OLMAK İSTİYORLAR”
Tombul, burada yaptığı açıklamada, Ankara'nın çeşitli noktalarında toplanan KESK üyelerinin, Ziya Gökalp Caddesi'nde yapılacak açıklamaya katılmak istediklerini söyledi. Yolların kesilerek üyelerin açıklamaya katılmalarının engellenmek istendiğini ifade eden Tombul, “Ankara Emniyetine ve Valiliğine çağrıda bulunuyorum; Gereksiz gerilim yaratmayın. Biz, yasalardan kaynaklanan meşru hakkımızı kullanmak istiyoruz. Bu talepleri engellemeye kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.
Tombul, açıklamanın ardından Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nın Maltepe tarafında polis barikatı arkasında bekleyen KESK üyelerinin yanına gitti. Bu arada, polis, KESK üyelerinin Kızılay'da yapmak istediği basın açıklaması için çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.
POSTACILARIN EYLEMİ
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Haber-Sen üyesi bir grup postacı, konfederasyonun “hizmet üretmeme” kararı çerçevesinde eylem yaptı. Yenimahalle'deki Ankara Posta İşleme Merkezi Müdürlüğü önünde toplanan posta çalışanları, “Postacı itibarını geri alacak”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” pankartları açtılar ve sloganlarla taleplerini dile getirdiler.
Haber-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Osman Köse, KESK'in kamu hizmetleri için bütçede yeterli kaynak ayrılmaması nedeniyle iş bırakma kararı aldığını, bugün yapılacak eylemi durdurmak için kendilerine baskı yapıldığını söyledi. Köse, bugün taleplerini yüksek sesle dile getireceklerini kaydetti.
KESK EYLEMI TRENLERI DURDURDU
KESK bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyelerinin yaptığı iş yavaşlatma eylemi nedeniyle Devlet Demir Yolları 6. Bölge müdürlüğündeki trenler seferlerini gecikmeli olarak yaptı. Bazı vatandaşlar da garda duran trenlerin önünde hareket saati beklediler
İL İL EYLEM
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, İzmir, Kocaeli, Samsun, Çorum ve Muğla'da iş bırakma eylemi yaptı. İzmir'de, otoyol gişelerinde yapılan iş yavaşlatma eylemi uzun kuyruklara yol açtı. Aydın Otoyolu Işıkkent geçişindeki 5 nakit gişesinden sadece birinin açık olması nedeniyle gişelerde uzun kuyruklar oluştu. Hastası olan ve randevularına yetişmeye çalışan vatandaşların tepki göstermesi üzerine bir gişe hizmete girdi.
OGS ve KGS geçişlerinde ise sorun çıkmadı.
KOCAELİ
Kocaeli'nde, KESK'e bağlı sendikalara üye kamu çalışanları, eyleme destek verebilmek için sabah erken saatlerden itibaren viziteye çıktılar. KESK Kocaeli dönem sözcüsü Yapı-Yol-Sen Kocaeli Şube Başkanı Selahattin Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'nde yapılacak eyleme yaklaşık 5 bin KESK üyesinin yarısından fazlasının destek vermesini beklediklerini belirtti. Otoyol ve köprü çalışanlarının sağlık sorunları olduğu, zor şartlarda görev yaptıkları ve ekonomik güçlük çektikleri gerekçesiyle 14 Eylülde iş yavaşlatma eylemi yaptıklarını dile getiren Pehlivan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının hazırladığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı personeline ek ödenek yapılmasına dair kanun tasarısının en kısa zamanda yasalaşmasını istediklerini bildirdi.
SAMSUN
Samsun'da, KESK Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Hasan Hayır, “İnsanca yaşam için bugün hizmet üretmedik” dedi. KESK Samsun Şubeler Platformu, taleplerinin karşılanması amacıyla iş bırakma eylemi düzenledi. Bahariye Caddesi'ndeki KESK Samsun Şube binası önünde toplanan sendika üyeleri, daha sonra çeşitli sloganlar atarak Gazi Caddesi'ne yürüyüşe geçti. Konak Sineması önünde toplanan üyeler adına basın açıklaması yapan Hayır, halkın ve emekçilerin taleplerine duyarlı bir hükümet istediklerini söyledi. Taleplerinin karşılanması için alanlarda olduklarını belirten Hayır, uyarılarının dikkate alınmaması halinde demokratik ve meşru yollardan eylemlerin devam edeceğini de bildirdi.
ÇORUM
Çorum'da, Kültür Sitesi önünde toplanan grup, sloganlar atarak Gazi Caddesi'ndeki Hürriyet Meydanı'na geldi. Burada da hükümet, IMF ve ABD aleyhinde çeşitli sloganlar atan sendika üyeleri, 2007 bütçesini protesto etti.
Grup adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Nihat Filiz, 2007 bütçesinin, halkın ihtiyaçları yerine IMF'nin, sermayenin ve rantiyenin ihtiyaçlarını öngören bir bütçe olduğunu iddia etti. Filiz, herkese parasız, eşit, demokratik ve nitelikli kamusal hizmet için bugün hizmet üretmeyeceklerini ifade etti.
MUĞLA
Muğla'da, Sınırsızlık Meydanı'nda yapılan eylemde konuşan Eğitim-Sen Muğla temsilcisi Hasan Rahmi Dural,Türkiye'nin dört bir yanında yüz binlerce kamu emekçisinin üretimden gelen gücünü kullanarak alanlara çıktığını söyledi. Dural, “Bu politikaları sürdürmekte ısrar edenlere bu demokratik bir uyarıdır. Meşru ve demokratik yollardan eylemlerimize devam edeceğiz” dedi. Milyonlarca kamu emekçisinin açlığa ve sefalete mahkum edildiğini söyleyen Dural, “Devlet Memurları Yasası ile kamu çalışanlarının iş güvencesi ortadan kaldırılmakta, siyasal kadrolaşmanın önü açılmaktadır. 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası ile sağlıkta yıkım süreci hızlanacaktır” diye konuştu.Eyleme üniversite öğrencileri de destek verdi.
İŞ BIRAKAN MEMURUN SAVUNMASI HAZIR
KESK, iş bırakma eylemine katılanlar hakkında soruşturma açılması halinde kullanılmak üzere savunma örnekleri hazırladı. KESK'in, iş bırakma eylemine katılacak sendikalı ve sendikasız memurlar için hazırladığı savunmalarda, “uyarı amaçlı demokratik hak arama eyleminin, özlük hakların düzeltilmesinin yanı sıra toplu pazarlık ve grev hakkının sağlanması” amacıyla düzenlendiği belirtiliyor.
Benzer şekilde daha önce yapılan “hizmet üretmeme” eylemleri sonucunda kamu çalışanlarına verilen disiplin cezalarının Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunduğu ifade edilen savunmalarda, Danıştay 11 ve 12. dairenin ortak heyetinin 12 Aralık 2001 tarihinde verdiği karara atıfta bulunuldu.
Söz konusu karar şöyle: “Davacının, üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntının kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 1 Aralık 2000 tarihinde 1 gün göreve gelmemek eylemini gerçekleştirdiği anlaşılmış olup, davacının, sendikal faaliyet kapsamında 1 gün süre ile göreve gelememesi fiilinin mazeret olarak kabulünün gerektiği, dolayısıyla 657 sayılı yasanın 125/C-b maddesinde öngörülen 'özürsüz' olarak 1 gün göreve gelmemek fiilinin sübuta ermediği görülmüştür.”
Savunmalarda, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından alınan karar gereği 5 Kasım 2003'te yapılan “hizmet üretmeme” eylemi nedeniyle verilen disiplin cezalarının da idare mahkemesi kararı ile iptal edildiği, Danıştayın da bu kararı onadığı ifade ediliyor.
Savunmalarda, “Gerçekleştirmiş olduğumuz hizmet üretmeme eylemi ile hükümeti var olan haklarımızı tanımaya demokratik yoldan zorlamak istemekteyiz” ifadelerine yer veriliyor.
aa
Yayın Tarihi :
14 Aralık 2006 Perşembe 14:23:18