Başbakan Erdoğan, temeli atılan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü ile yıllardır 1,5 saat süren körfez geçişinin 6 dakikaya ineceğini belirtti.
İstanbul'dan helikopterle Altınova'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ile İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu bünyesinde yapılan viyadük ve tünel çalışmalarını havadan inceledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Altınova Hersek şantiyesine gelen Erdoğan, burada incelemelerde bulundu.
İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün temel atma töreninde konuşan Erdoğan, şahsı ve milleti için çok anlamlı olduğuna inandığı bir günde, bir temel atma töreninde bulunduğunu hatırlatarak, bugünün çok duygulu bir an olduğunu söyledi.
Çalışmalar hakkında brifing aldığını, öncesinde de Bursa güzergahında viyadük ve tünel çalışmalarını helikopterle havadan incelediğini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Birazdan da temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bildiğiniz gibi pek temel atma törenlerine katılmam. Ama burada sizlerle tarihi bir anı yaşıyoruz. Bir tarih sizlerle beraber şu anda yazılıyor, tarihe kayıt düşüyoruz. İstanbul-İzmir arasında 433 kilometrelik yolun çok önemli bir noktasındayız. Bu, dünyanın, özellikle en uzun açı noktasından baktığımızda bir taraftan ikincisi, bir diğer tarafıyla da dördüncüsü olan bir köprü. Ülkelerin dünya kamuoyunda isimlerini duyurmadaki en önemli özellikleri aslında bu tür attıkları adımlardır. Tarih, bu körfez geçişiyle olsun, İstanbul-İzmir otoyoluyla olsun bizi anacaktır, Türkiye'yi anacaktır.
Yıllar yılı şu körfezi 1,5 saate geçiyorduk. Şimdi bu köprüyle 6 dakikada geçme imkanını yakalayacağız. Bunun halkıma, vatandaşıma, mali noktada kazandırdığını düşünün. 'Zaman nakittir' noktasından hareketle kazandırdığını düşünün. Kaza riskleri bakımından kazandırdığını düşünün. Her zaman bir ifadem var, yine kullanacağım; 'Yol medeniyettir'. Medeni olmak, modern olmak lafla olmuyor. İşte bu tür yatırımların hayata geçirilmesiyle oluyor.''
Köprüyü Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu'nun yapacağını ve imzaların yap-işlet-devret modeliyle atıldığını hatırlatan Erdoğan, toplam maliyetin 16 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Böyle bir yatırım Cumhuriyet tarihimizin bir ilkidir. Bunun adımını atıyoruz. Dolayısıyla yüklenici firmaları demiyorum, girişimci firmalarımızı böyle bir yatırıma girmeleri sebebiyle tebrik ediyorum'' dedi.
2016 sonuna kadar da bu işin tamamını bitirmekte kararlıyız
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''İnşallah 2015'in ilk 6 ayında Bursa'ya kadar olan kısmı ve İzmir tarafından da 50 kilometreyi halletmek suretiyle 2016 sonuna kadar da artık bu işin tamamını bitirmekte kararlıyız. Size de bu yakışır. Çünkü bu millet yapar, bunu ispat etmeniz lazım. Geçmişteki malum o alışkanlıklar vardı. O alışkanlıkları artık ayaklarımızın altına alacağız. İşte görüyorsunuz bütün her taraf şantiye. Yol boyu ta Gemlik'e kadar uzanmış. Viyadüklerde, tünellerde çalışmalar devam ediyor. Böylece İnşallah Dilovası Hersek arasında da köprümüzü süratle bitireceğiz ve artık bu körfezden 1-1,5 saat yerine 6 dakikada Hersek Koyu'ndan Dilovası'na geçeceğiz. Bütün bunlarla beraber bir sürecin içerisindeyiz. Bir taraftan boğazda 3. köprü başladı. Onun da kısa süre içerisinde resmen temellerini atıyoruz. İnşallah 29 Ekim'de Marmaray tüp geçidi raylı sisteminin açılışını yapıyoruz. Yine 2015'te biliyorsunuz orada bizim lastik sistem dediğimiz, otomobillerin geçeceği o denizin altından ikinci adımımızı atıyoruz. Bütün bunlarla biz 21. asrın 2023'e kadar olan çılgın projelerini hayata geçiriyoruz.''
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle temele inerek, imzasının bulunduğu bir metni, günün anısına bir tüp içerisinde inşaatın temeline bıraktı.
Erdoğan, ardından bir gezi teknesine binerek, Dilovası tarafındaki kazık çakma platformuna gitti.
Burada da incelemelerde bulunan Erdoğan, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Erdoğan, daha sonra Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait başka bir tekneyle Dilovası'ndaki şantiye alanına geçti.
Yıldırım: Proje Türkiye'nin önemli ve gurur projesidir
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Türkiye'nin birinci, dünyanın toplam açıklığı bakımından ikinci, ayaklar arası açıklık bakımından da dördüncü en uzun köprüsünün temelinin atılacağını söyledi.
''Bu proje, büyüyen, kalkınan Türkiye'nin önemli ve gurur projesidir'' diyen Yıldırım, projenin 1970'li yıllardan beri Türkiye'nin gündemine olduğunu, defalarca yapımı için girişimde bulunulduğunu ancak başarılamadığını ifade etti.
Bakan Yıldırım, ''İstanbul, İzmit, Yalova, Bursa, Balıkesir ve İzmir'i birbirine daha da yakınlaştıracak, İzmir ile İstanbul'u 3 saate indirecek, Bursa ile İstanbul'u 1 saatin altına indirecek bu proje, 2023 Türkiye'sinin en önemli, en prestijli projelerinden biri olacaktır'' diye konuştu.