Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki “Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi 2” Hibe Programı’nın tanıtım ve eğitim toplantısı AB Genel Sekreterliği uzmanlarının katılımıyla Baltürk Otel’de gerçekleştirildi.
AB UZMANLARI KATILDI
Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle Kocaeli’nde ilki düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin de katıldığı toplantıda, Kocaeli Valiliği İl Koordinatörü Enver Düz, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Uzmanları Turgay Tursun, Ahmet Atay bilgilendirmede bulundu.
STK’LAR ARASINDA İŞBİRLİĞİ
Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi 2 Hibe Programı; balıkçılık, tarım, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı, sektörleri ile kültür sanat alanlarında Türkiye ve AB üye ülkelerindeki sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ve ortaklık yaratmayı hedefliyor.
KOŞULLAR ARANACAK
Projeye sivil toplum kuruluşları, odalar ve borsalar, meslek kuruluşları, kooperatifler, birlikler, üniversiteler, il özel idareleri, belediyeler ve bölgesel belediye birlikle başvurabilecek. Başvuru sahipleri, proje sürecinde oluşturulan ya da desteklenen gerekli tüm hizmetlerin sağlanmasından sorumlu olacak. Projeyi yürütecek işletme kapasitesine ve mali kapasiteye sahip olacak.
ÜYE ÜLKEYLE İŞBİRLİĞİ
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Uzmanı Tarım ve Balıkçılık Bileşeni Sorumlusu Ahmet Atay yaptığı sunumda projenin Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biriyle yapılması gerektiğine dikkat çekti. Projede uyulması gereken koşullarla genel hedefler konusunda da bilgiler veren Atay, “Program, 2 bileşenden oluşuyor. Tarım ve Balıkçılık Bileşeni’nde toplam tutar 2 milyon 200 bin Avro. Hibe tutarı 50 bin ile 175 bin Avro. Bu programa katılacaklar başvurularını AB üyesi ülkelerden uygun bir otakla yapacak. O ülke de hibeden yararlanacak olan kuruluşla aynı uygunluk kriterlerini taşıyacak. Proje süresi 9 ile 18 ay arasında değişiyor. Hibe faydalanılıcıları sadece bir projeden hibe alabilecek ve projelerde tanımlı işleri alt yüklenicilere ihale edebilecek”dedi.
KÜLTÜR VE SANAT BİLEŞENİ
Turgay Tursun ise Kültür ve Sanat Bileşeni ile ilgili olarak bilgiler aktardı. Tursun, “Genel hedef kültür ve sanat alanlarında Türk ve AB sivil toplumları arasında diyaloğu teşvik etmek, işbirliği için bir çerçeve oluşturmak, ortaklığın kurulmasını desteklemek. Bu teklif çağrısı için ayrılan toplam tutar 1 milyon 800 bin Avro. Projede sağlanacak AB Hibesi ise 50 bin ile 150 bin Avro arasında”dedi. Tursun, başvuru sahibinin projenin hazırlanmasından ve yönetilmesinden doğrudan sorumlu olacağını belirterek, AB üyesi ülkelerden en az biri ile ortak başvuru yapma zorunluluğu olduğunu kaydetti. Proje süresinin 9 ile 15 ay arasında olması gerektiğine işaret ederek, “Bir başvuru sahibi birden fazla teklif sunabilir. Ancak birden fazla hibe alamaz”bilgilerini verdi. Kocaeli Valiliği İl Koordinatörü Enver Düz de projeyle ilgili genel değerlendirme yaparak, çalışmanın sivil toplum kuruluşları arasındaki diyaloğu geliştireceğini söyledi.