21
Kasım
2024
Perşembe
KOCAELİ

Tavuk üreticilerine yeni proje

TÜBİTAK, tavuk besiciliğinde verimi artırmak için yeme karıştırılan yeni bir enzim üretecek.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü (GMBE) tarafından, 'Yem Endüstrisine Yönelik Endüstriyel Enzimlerin Üretimi (YEM-EN)' projesi başlatıldı.

4 yıl sürecek olan proje hakkında bilgi veren TÜBİTAK MAM GMBE Proje Yöneticisi Doç. Dr. Sevdanur Mandacı, "Kanatlı hayvanlar aldıkları besini tamamen sindiremiyor. Yani içindeki enzimler yeterli olmuyor. Sindirilemeyen kısmın parçalanması ve sindirilmesiyle hayvanın verimi ve ağırlık artışı değişiyor. Kanatlı
hayvanların yemlerinde enzim kullanılması; yemdeki organik maddenin sindirilebilirliğinin artırılması, hayvansal ürün için daha az yem kullanılması, dışkıyla dışarı atılan ve sindirilemeyen yapıların yol açtığı çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması ve dışkı akışkanlığının azaltılmış olması sebebi ile kirli yumurta probleminin azaltılması için oldukça önemlidir. Özellikle buğday, arpa gibi mısıra ve soyaya alternatif hammaddeler kullanıldığında enzim ilavesi kaçınılmazdır. Projenin hedefi, hayvan yemlerinde kullanılmak üzere yurt dışından ithal edilen ve yoğun kullanılan bu üç enzimin ülkemizde üretimini sağlamak, bunları ekonomik, etkin, doğru şekilde üretime katarak tavukçuluk sektörünü dünya ölçeğinde söz sahibi kılmak ve dışa bağımlılığı kendi teknolojimizle aşmaktır. Projenin yaygınlaşması sonucunda, 2005 verileri için konuşuyorum, yurt dışı enzim alım giderlerinde yaklaşık yıllık 4 milyon dolar düzeyinde bir azalma öngörülmekte ve bunun daha fazla olacağı söylenebilir" diye konuştu.

Ardından söz alan TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Önder Yetiş, 2006 yılından bu tarafa Tarım Bakanlığı ile 7 projede çalıştıklarını belirterek, "Tarım Bakanlığı ile yaptığımız son 7 projenin maliyeti 12 milyon TL. Bugünden itibaren 5 yıl sonra bu projelerin geri dönüşümü milyon TL'ler olacak. Bu yapılan projenin ise Kasım 2017'de bitirilmesini planlıyoruz" şeklinde konuştu.

TAGEM Genel Müdürü Müslüm Beyazgüz ise, "Kanatlılarda yıllık yaklaşık 3 milyon 5 yüz bin yem, 700 bin ton enzim tüketimi var. Bu tüketimin tamamı yurt dışından karşılanıyor. 4 milyon dolar gibi bir para dışarı akıyor. Bu proje dışa olan bağımlılığımızı azaltmanın yanında kendi üretimimizi yapmamızı sağlayacak. 5 milyon TL'ye mal olan 'Yem Endüstrisine Yönelik Endüstriyel Enzimlerin Üretimi (YEM-EN)' projesinin teknolojisi tamamen Türkiye'ye ait. Dünyada yaklaşık 4 milyar dolarlık bir enzim pazarı bulunuyor. Türkiye yıllık ithal ettiği yaklaşık 9 bin yon enzim için 66 milyar dolar para ödüyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın isteği doğrultusunda başlatılan proje, TÜBİTAK MAM GMBE tarafından yönetilecek. İş birliği yapılan diğer kuruluşlar ise TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü (GE), Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü (TAGEM) (yürütücü), Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü (TAGEM), Ege Üniversitesi (yürütücü), Çukurova Üniversitesi (yürütücü), Marmara Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 15:58:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?