Toplantılardan ilkini Edirne`de gerçekleştirdiklerini ifade eden Tredaş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Erdoğan ikinci toplantıyı Çorlu`da gerçekleştirdi. Sorumluluk alanımız Kınal`dan, İğneada, İpsala`dan da Kapıkule`ye kadar 20 bin kilometrekarelik alanı kapsıyor diyen Erdoğan; "Bölgemize bağlı olan 3 il 23 ilçe ve 600`e yakın köyde 670 bin abonemiz bulunuyor. 2003 Nisan ayında göreve başladığım andan itibaren hükümet politikası uygulamasında elektirğe zam gelmedi. Tam tersine % 20 lik indirime gidildi. 2003 yılında sürünceme de kalan af çıkarıldı. Taksitlendirmeye gidildi. Buna rağmen, vatandaşlarımızın % 60`ı borcunu ödemedi. Türkiye genelinde %30 olan kaçak elektrik kullanımı % 20`lere düştü. % 20 demek 800 milyon dolar demek. Kayıp kaçaklar için 20 kişiden oluşan mobil ekip kurduk. Kaçak oranı bölgemizde % 10.70 olarak belirlendi. Göreve geldiğimiz zaman 500 olan personel sayımızı müteahhit firmalar ile birlikte bin kişiye çıkarttık" dedi.
Çorlu`da büyük sanayi kuruluşları olduğuna dikkati çeken Tredaş Genel Müdürü Ahmet Erdoğan; "Türkiye`de ki ihracatın motoru olan teksitilin %30`dan fazlası Çorlu`dan yurt dışına ithal ediliyor. Bu ihracat açısından önem arzetmektedir. Çorlu`da enerjinin % 78`ini de sanayi kuruluşları tüketiyor. % 22sini ise evler tüketiyor" dedi.
2004 yılında mobil ekiplerin 11 bin 800 aboneyi taradığını ve bunlardan 2 bin 700 üne zabıt tutulduğunu ifade eden Erdoğan; "Böylelikle 1 Trilyon 200 milyar liralık kaçak elektrik kullanımı tespit edildi. Bunlardan 300 milyarlık kısmı tahsil edildi. Köylerde ki şebeke yenileme çalışmaları ve yatırımlarımız devam edecek, Türkiye kalkınmaya batıdan başlamış, ama enerji konusunda daha sonra geriye dönülmemiş. 1980`li yıllarda köylümüz ineğini elle sağarken günümüzde süt sağma makineleri kullanılıyor. Bizim muhtarları bir araya toplayarak bu toplantıyı gerçekleştirmemizin amacı ekiplerimizin göremediklerini tespit etmek" dedi.
Muhtarların taleplerini de tek tek kayda geçiren Tredaş Genel Müdürü Erdoğan; "Köylerde cami aydınlatmaları ücretsiz olarak yapılıyor. Ancak camilerimizde bunun dışında kalan ısınma ve sıcak su kullanımından doğan elektirik tüketimi ücrete tabi. Bu konuda muhtarlarımız duyarlı davransınlar ve camilerde yer alan sayaçları ayırsınlar" dedi.
Devletten Trakya Bölgesinde ki yatırımlar için 40 trilyon lira para istediğini de ifade eden Erdoğan; "Ancak benim abonelerden 63 trilyon lira alacağım var. Bu parayı tahsil edebilsem hiç bir hizmette aksama olmayacak. Sorunlar tamamen çözülecek" dedi.
Çorlu`ya bağlı köylerin borç rakamlarını da açıklayan Erdoğan; "Köylümüzün su pompalarına ait toplam 500 milyar borcu bulunuyor. Tarımsal sulamada da 70 milyar lira borcu bulunuyor. Yaklaşık 600 milyar liraya yakın Çorlu köylüsünden alacağımız var. Gelin bunları taksitlendirelim, yoksa haciz gelecek" diyerek köy muhtarlarını uyardı.
Recep Karagöz - Çorlu
Yayın Tarihi :
6 Şubat 2005 Pazar 20:03:09