Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Çorlu Ekonomik İstişare Değerlendirme Toplantısına Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan katıldı. Bakan Çağlayan, sanayici ve işadamlarına yaklaşık 2 saat boyunca konuşurken, Türkiye'nin bu krizden en az etkilenecek ve en kolay çıkacak bir ülke olduğunu söyledi.
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) tarafından Çorlu Ekonomik İstişare Değerlendirme toplantısı Shiva restoranda düzenlendi. Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tekirdağ Milletvekilleri Tevfik Ziyaeddin Akbulut ve Necip Taylan, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi, Meclis Başkanı Burhan Sezer ve Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan ile sanayici ve işadamları katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özlem Yemişçi; "Sayın Bakanımızın, sanayici girişi bilgi envanteri sistemi, sektörel değerlendirme merkezi sayesinde 224 ana faktörü, finansman yapısı, kur riski ve Pazar yapısında sentörlere ne ölçüde etkilendiğini söz konusu veri seti sayesinde derledikleri bilgileri ekonomik koordinasyon kuruluna götürerek krize karşı gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik çalıştığını biliyoruz" dedi.
Çorlu'da tarımın ve sanayinin beraber geliştiğini belirten Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan; "Her ikisini de birbirinden ayıramayız, Çorlu'da tarım çok daha önde olmasına rağmen sanayimizde çok hızlı gelişti. Fakat Türkiye'de ne yazıktır ki, tarım biraz daha geriye itiliyor. Bir ülkede insanların geçinmesi, yemesi ve içmesi için mutlaka tarıma büyük önem verilmesi gerekiyor. Çorlu bu açıdan biraz şanslı, hem ekonomik açıdan hem de tarımın bilinçli yapılması açısından. Çorlu'da çok dağını sanayinin artık bir organize sanayi haline getirilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin küresel bir oyuncu olduğunu vurgulayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan; "Dünyada çok önemli bir ekonomik altyapıya sahip tabii ki böyle bir çerçevede de Türkiye'nin kendi elinde olmayan, kendi çıkarmadığı aynen kuş gribi virüsü gibi dışarıdan ithal etmek zorunda kalmış olduğu böylesi bir krizde etkilenmemesi mümkün değil. Niye mümkün değil etkilenmemesi? Birincisi, 750 milyar dolar civarında bu ay sonu açıklanacak bir gayri safi milli hasıla rakamına sahip olacak Türkiye. Dünya'nın 17. büyük ekonomisi, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisidir. Yıllar önce kurduğum fabrikanın makinelerinin tamamını Almanya'dan aldım. Almanya'dan makine alırken ağrıma gitmedi ama asıl ağrıma giden torna kalemlerini, freze uçlarını, matkap uçlarını ve daire testereyi bile Avrupa'dan almak ağrıma gitmişti. Şimdi bakıyorum benim ülkeme şükürler olsun, altını çizerek söylüyorum gurur duyarak söylüyorum benim ülkem şimdi Avrupa'ya makine tesisat ihracatı yapıyor. Benim ülkem ileri teknoloji ihracatı yapıyor" dedi.
"Bırakın bizde banka batmayı şükürler olsun şuanda tek bir bankanın burnu bile kanamadı" diyen Çağlayan; "Bankacılık sektörü dünyada en sağlam, bakın en sağlamlardan biridir demiyorum, en sağlam bankacılık sektörü, Türk bankacılık sektörüdür. Bizim ülkemizde bankacılık sektörünün rasyosu yüzde 15'lerin üzerindedir. Türkiye bu küresel krizle, küresel bir oyuncu olduğu için karşılaştı. Ama Allah korusun Türkiye 2001'deki şartlarıyla bugün böyle küresel bir krizle karşı karşıya kalsaydı, söylemeye bile
çekiniyorum kesin nakavt olmuştu. Çünkü o günün şartlarında düşünün öyle bir yapı vardı ki, işletmenin cirosu 100 lirası 78 lira borcu vardı. Yani Türkiye'nin GSMH yüzde 70'in üzerinde bir borç vardı. O gün her bir 100 lirayı finanse etmek için 64-65 lira faiz ödenirdi" diye konuştu.
Alınan birçok tedbirlerle en az hasarla atlatmaya çalışıldığını söyleyen Çağlayan; "Bu krizi yaşayacağız, yaşamak zorundayız bu küresel bir kriz ve Türkiye ilk defa tecrübe sahibi oldu. Türkiye'de 3 bin 800 sektör var, bende ilk duyduğumda ıslık çalarak şaşırmıştım. Evet sektör sayımız bir hayli fazla. Girişimci bilgi sisteminde 2 milyon 10 bin 377 işletmemiz var. 1,7 trilyonluk ciro geliştirmişler. 98 katrilyon karı vardır. Türkiye'nin diğerlerinden farkı budur. Bu krizde diğerleri gibi bitecek,
bugünden yarının planlamasını yapmalıyız. Şirketlere bir araya gelin çağrısı yapıyoruz, vergi indirimi uygulayalım diyoruz. Hükümetimiz bunun üzerinde çalışıyor. Yarına hazırlıklı olmak mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki yıl 130 milyar dolar enerji yatırımı yapılacak. 66 milyon cep telefonu hattı abonesi var, her yıl 400 bin gencimiz mezun oluyor, 34 milyon internet kullanıcısı var. Biz büyük bir ülkeyiz" şeklinde konuştu.
Otomotiv sektörüne yapılan ÖTV indirimine de değinen Bakan Çağlayan; "Açıklanan paket sonrasında talep patlaması yaşandı. 15 Haziran'da bitecek uzaması söz konusu değil. Türkiye'de ÖTV indiriminden sonra arabalar kapış kapış satılıyor. Bu birazda psikolojik, battık, öldük, yandık şeklinde manşetler atıldığı zaman millet parasını harcamıyor. Tedbirli davranıyor. Ortada psikolojik bir şey var. Araba alanların yüzde 75'i kendi öz kaynaklarp Çağlayan; "Dünyada çok önemli bir ekonomik altyapıyla alıyor.
Yastık altındaki paralar ortaya çıkıyor. Türkiye bu krizden en az etkilenecek ve en kolay çıkacak bir ülkedir. Türkiye Avrupa'nın en iyi tedarik merkezidir. Sektörel, bölgesel ve proje bazlı 3 Y teşvik sistemi hazırlıyoruz. Türkiye'nin bütün illeri teşvik sistemine alınacak. Türkiye'de 2,2 milyar kw saat ile deri sektöründe enerji tüketen en büyük ikinci il Tekirdağ'dır. Bu krizden sizleri en az hasarla çıkarmak için uğraşıyoruz. 1 Yıldır üzerinde çalıştığımız Tüketici Kanunu'nun sonuna geldik, yurt
dışından Türkiye'ye her ne gelirse gelsin Türkçe kullanma kılavuzu olacak" dedi.
Katılımlarından ve konuşmasından dolayı teşekkür ederek verdiği destekten ötürü Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a plaket takdim etti. Yaklaşık 3 saat süren toplantı 00.30'da sona erdi.