Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları ve Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi'ne Mardin Kızıltepe'den 2008 Mart ayında gelen Başhekim Op.Dr. İbrahim Etli, hemşirelerin yerini kur'a çektirerek değiştirdi.
Başhemşire Hatice Öztosun'a talimat vererek kura çekimini yaptıran Etli, böylece çalışanla çalışmayan arasında adaletsizliğin giderildiğini savundu. Türkiye'nin alanında tek ve ISO 9001 Kalite Yönetim Belgesine sahip hastanesi Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi'nde ilginç bir uygulamaya imza atıldı.
Üç ortopedi servisinin bulunduğu Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi'nde Başhemşire Hatice Öztosun Başhekimin talimatıyla her servise kaç hemşire ihtiyacı olduğuna bakarak 'servis-1, servis-2, servis-3' diye yazdığı kağıt parçalarını bir torbaya koydu ve hemşirelerden kur'a çekmelerini istedi.
Kur'a çeken hemşirenin çektiği servis numarasına göre yeni yeri belirlendi. Ancak bu sırada izinli olduğu için hastanede bulunmayan, acil serviste olduğu için kur'aya gelemeyen hemşireler de vardı. Bunlar için de kur'ayı arkadaşları çekti.
HEMŞİRELER ATEŞ PÜSKÜRÜYOR
Ne olduysa bundan sonra oldu. Kur'adan habersiz olan hemşireler servis yerlerinin değiştiğini görünce şok oldular ve soluğu Türk Sağlık Sen'de aldılar. Sendikaya gelen şikayetler üzerine Şube Başkanı Ahmet Camuzcu, hastanede incelemede bulundu.
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistemde çalışma barışının sağlanamayacağını ifade eden Camuzcu, "Sağlık hizmeti terazinin kefeleri gibidir. Bu nedenle hizmet alanın yanı sıra sağlık hizmeti verenin de memnuniyeti ön planda tutulmalı. Çalışanları 'Sen şurada çalışacaksın' baskısıyla çalışmaya zorlamakla o kurumda verim almak mümkün değildir" dedi.
Camuzcu, böyle bir çalışma yeri belirleme yönteminin hukuki dayanağı olmadığı gibi yönetmelik ve genelgelerde de yeri olmadığını söyledi. Camuzcu, konunun
takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
BUNU DA YAPAMAZSAM ÇEKİP GİDEYİM O ZAMAN
Bu uygulamadan rahatsız olan hemşirelerin hastaneye gelip çay keyfi ve dedikodu yaparak gün dolduranlar olduğunu söyleyen Başhekim Etli "Yıllardır kalıplaşmış bir sistem var. Hemşireleri bundan sonra yılda bir kez yerlerini değiştireceğim. Bu değişikliği ben istedim. Eğer bunu da yapamayacaksam çekip gideyim. Hukuki dayanağı yok diyenler çıkıyor ama benim böyle bir yetkim var. İstediğim kişinin yerini değiştirebilirim" dedi.
Hastanede yıllar boyunca bir ahbap çavuş ilişkisi, kadrolaşma oluştuğunu belirten Etli, sözlerine şöyle devam etti: "Bazı hemşireler çalışırken bazıları keyif yapıyorlardı. Bu nedenle herkesin çalışması için yerlerini değiştirdim, şaibe olmasın diye de bunu kurayla yöntemiyle yaptık. Orada bulunmayanlar hakkında da gıyabında çekiliş yaptık. Daha önce en tecrübeli hemşireler kat sorumlusuyken artık bunda yüksek okul mezunlarına öncelik tanıyorum. Bugüne kadar herkes herkesin adamı olarak işini yürütmüş, liyakat esas alınmamış. Bundan sonra herkes çalışacak, bu tür şikayette bulunanların da bugüne kadar hastaneye gelip çay keyfi dedikodu yapan hemşireler olduğunu düşünüyorum."