26
Aralık
2024
Perşembe
ERDEMLİ - MERSİN

6 milyon liralık don zararı

Türkiye'nin limon deposu olarak bilinen Mersin'in Erdemli İlçesinde, aralık ayında meydana gelen don olayının ardından limon ve portakal ağaçları kurudu. Don olayı nedeniyle limon ve portakal ağaçlarında yaklaşık 6 milyon liralık maddi hasarın meydana geldiği bildirildi.

Aralık ayında yaşanan don olayı nedeniyle 226 çiftçinin zarar gördüğü yönünde şikayetleri, Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarınca yerinde incelendi. Yapılan incelemeler sonunda 5 bin 90 dekarlık alandaki limon ve portakal ağaçlarının zarar gördüğü tespit edilirken, bu zararın maddi boyutunun ise yaklaşık 6 milyon 235 bin 250 lira olduğu belirtildi.

Mersin Turunçgil Üreticileri Başkanı Ahmet Dursen Şahin, don olayının ağaçlara verdiği zararın gün geçtikçe daha da belirgin hale geldiğini ifade ederek, ağaçlardaki hasarın büyük olduğunu söyledi. 10-14 Aralık tarihleri arasında yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgasından en fazla etkilenen narenciye bahçelerinin Mersin Merkez ile Erdemli İlçesi olduğunu belirten Şahin, "Erdemli İlçesi'ne bağlı Tömük, Kargıpınarı, Çeşmeli ve Arpaçbahşiş Beldeleri ile Sarıyer, Hacıhalilarpaç, Elvanlı, Dağlı, Gücüş ve Kösbucağı Köyleri'nde meydana gelen don olayından dolayı narenciye ağaçları ve üzerindeki hasat edilemeyen meyvelerde tamamen kurudu. Donunun etkilediği ağaçların büyük bir bölümünün gövdeleri ile birlikte kurudu. Bazıları da yaklaşık iki yıl hiç meyve veremeyecek duruma geldi. Aralık ayındaki don olayı tam anlamı ile narenciye üreticisinin umutlarını da dondurdu" dedi.

KURUYAN AĞAÇLAR 2-3 YIL ÜRÜN VEREMEZ

Türkiye'nin yüzde 65 limon üretimini tek başına karşılayan Erdemli'de don nedeni ile gelecek yıl rekoltenin de düşük olabileceğine dikkat çeken Şahin, "'10-14 aralık tarihleri arasında ülkemizde ve özelliklede bölgemizde çok şiddetli soğuğa dayalı don olayı oldu. Öyle ki güneyde hiç alışık olmadığımız hava eksi 5 ile 8 dereceye kadar düştü. Hasat edilmeyen narenciye ağaçlarını tamamen vurdu. Yani üreticimiz hem yetiştirdiği ürünü alamadı hem de ağaçları kurudu. İki yönlü mağdur oldu. Kuruyan bu ağaçlar en az 2-3 yıl ürün vermeyecek belki de hastalık getireceği endişesi ile 30-40 yılda zor yetişen narenciye ağaçları kesilecek. Bu büyük afeti Allah hiçbir bölgemize, üreticilerimize ve insanımıza göstermesin. Allah'tan gelen afete perde gerecek halimiz yok ancak üreticilerimizin mağduriyetini gidermek üzere destek vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

SİGORTA SÜRESİ ÇOK KISA

Dondan etkilenen narenciye bölgesindeki arazilerin çoğunun 2B olduğunu ve üreticilerin 2B ödemesi yaptığını, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası'na olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini beklediklerini dile getiren Şahin sözlerine şöyle devam etti:

"Mersin'in özellikle batı kesimlerinde 2B arazileri ve imar görmüş arazilerde sigorta yaptırılamıyor. Devlet desteği olmadan da her üretici sigorta yaptıramıyor. Ayrıca sigorta tarihi de çok kısa. Bölgemizde narenciye Nisan ayına kadar hasadı yapılabiliyor. Ancak sigorta şirketleri hasadın yapıldığı ocak ayının ortalarında tam don ve dolu yağışlarının sık olduğu dönemde sigortayı bitiriyor. Ocak ayında biten sigortanın üreticiye hiçbir cazibesi olmuyor. Aralık ayında soğuk vurduğunda ürünün yüzde 70'i dalındaydı. Devlet destekleme yapıyor ancak sigorta sistemi devletin üreticiye verdiği desteği verdirmiyor. Bu da üreticilerimize ikinci darbedir."

Donun vurduğu üreticilerden Mustafa Soy ise, "5 dönüm limon bahçem vardı ürünü hasat edemeden soğuk vurdu. Hem mahsulümüz hem de 30 yılda zor yetiştirdiğimiz ağaçlarımız kurudu. Artık dondan etkilenen ağaçlardan iki yıl ürün alamayız" dedi.

DHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2014 Perşembe 15:07:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?