Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan tarihi Akdamar Ermeni Kilisesi'nin restorasyon çalışmaları sürdürülürken, ihaleyi üstlenen firmanın sahibi Cahit Zeydanlı, Ermeni asıllı Türk mimar ile İtalya'dan da konservasyon ve konsildasyon uzmanı getirdi.
Yaklaşık 20 gün önce başlanılan restorasyon çalışmalarında duvarlardaki figürlerin temizliğinin bittiği belirtildi. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop Mutafyan'la yaptığı görüşmeler sonucunda, Ermeni asıllı Türk mimar Zakarya Mildanoğlu ile çalışmalara başlayan yetkili firma, bir de İtalya'dan konservasyon ve konsildasyon uzmanı getirdi.
İtalyan uzmanın taşlar üzerinde yapacağı incelemelerden sonra hazırlayacağı rapor doğrultusunda restorasyon çalışmalarına hız verileceği kaydedildi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Zakarya Mildanoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi'nde devletin katkısıyla daha önceden bir kilise restorasyonu yapılmadığını, bu nedenle Akdamar Kilisesi'nin restorasyonunun büyük önem taşıdığını söyledi.
Akdamar Kilisesi'nin, devlet eliyle para harcanarak restore edilmesi Ermeni cemaatini çok mutlu ettiğini ifade eden Mildanoğlu, "Ancak bu çalışmanın projelendirme aşamasında Ermenilerin katkısı olmasını isterdik. Ermeni mimarlar bundan önceki çalışmalara katılamadılar. Benim bundan sonraki katkım da burayla ilgili belge ve bilgi toplamak yönünde olacaktır. Bu kilisenin restorasyonunda görev almakla meslek hayatının en onurlu noktasıdır. Türkler ve Ermeniler arasında düşmanlık değil bir küslük var. Zaman zaman kişiler düzeyinde negatif şeyler söylenebilir. Bunlar çok önemli değil. Önemli olan, insanlık açısından bu eseri kurtarmaktır. Akdamar Kilisesi restorasyonu uzun vadeli iş, yoğun ve geniş bir zamana ihtiyaç vardır" dedi.
Konservasyon ve Konsüldasyon Uzmanı Paulo Pagnin ise, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çalışmalara katkı sağlamaktan onur duyduğunu dile getirdi. Pagnin, dünyaca bilinen Akdamar Kilisesi'nin restorasyonunda önemli sorumluluk taşıdığını ve gerekli özeni göstereceklerini söyledi. Pagnin'in daha sonra kilise de incelemede bulundu. Yapılan incelemelerden sonra Pagnin tarafından taşların temizliğinde kullanılacak kimyasal maddelerin belirlenmesi, yerine nasıl konulacağı, analizi konusunda bir rapor hazırlayacağı belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanı tarafından açılan ihaleyi kazanan Kartalkaya Firma yetkilisi Cahit Zeydanlı ise, kilisenin onarımında kullanılacak taşların Bitlis'in Tatvan İlçesi'nden çıkarıldığını vurguladı.